Efter tre års väntan: Inga nya studentbostäder i sikte

De utlovade studentbostäderna på Campus i Skellefteå är uppskjutna och blir kanske inte av. Istället bollas den blivande byggherren Skebo runt mellan tomterna och varje flytt gör att byggandet dröjer. Det nya målet är inflyttning 2028, men då ryms inte alla studenter som i dag bor i moduler.

På detta långsmala område på Campus skulle studentbostäderna ha byggts. Nu är planeringen pausad.

På detta långsmala område på Campus skulle studentbostäderna ha byggts. Nu är planeringen pausad.

Foto: Yvonne Rönngren

Skellefteå2024-10-02 05:00

De grå modulerna har stått på Campusområdet i tre år. De byggdes som ett provisorium så att de gamla bostäderna på Anderstorp kunde återlämnas till Heimstaden för att bli vanliga lägenheter.

Studentkåren var kritisk till provisoriet och fick löftet att det skyndsamt skulle arbetas med nya permanenta bostäder och att de skulle byggas på Campus. 

Men sedan hamnade frågan i långbänk.

undefined
De tillfälliga studentbostäderna har nu stått tre år på Campus Skellefteå.

Planeringen började med ett förslag till detaljplan. Den innehöll tre byggnader på rad längst i väster, där det i dag finns parkeringar. Skisserna visade hus med spektakulär form. De planerades för att ha rundade hörn, och för att inte bli så dominanta placerades de snett på tomterna, och med indragna våningar längst upp.

undefined
De föreslagna husen på campus är placerade med ett extra stort avstånd vid svackan, men det hjälper inte enligt översvämningsutredningen. Huset närmast är vid Skråmträskvägen.

Förslaget var ute på samråd i mars-april 2023. Men sedan pausades arbetet, och planen kom aldrig ut på nästa runda, granskningen. Den var egentligen tänkt att genomföras sommarhalvåret 2023 och vid slutet av 2023 skulle detaljplanen ha varit antagen och klar.

Ett stort problem som kom fram i planarbetet är att marken har en stor svacka just där studentbostäderna skulle byggas. Vid det så kallade 100-årsregnet skulle det bildas en sjö mer än en meter djup. Visserligen hade husen inte placerats i den djupaste svackan, men det anses ändå olämpligt med bostadsbyggande vid en sådan plats. 

undefined
Så samlas vattnet efter ett skyfall. Mörkblått är djupare än en meter och vattnet skulle lägga sig mot två av husen, trots att de placeras med extra stort avstånd. De nya husen är markerade med gult.

Dessutom har det visat sig att Campus behöver fler utbildningslokaler, och det görs därför ett omtag kring hela Campus innehåll. 

– Skellefteå planeras att få betydligt fler studenter än vi tidigare räknat med. SUA, Skellefteå University Alliance, kommer att innebära att fler lärosäten ordnar utbildningar, det långsiktiga målet är 15 000 studenter. Det kommer att krävas högre och tätare bebyggelse, säger Lars Hedqvist, planeringschef på kommunen.

Samtidigt har grannarna i väster har varit kritiska till höga hus.

– Det är risk att de skulle få rätt om de överklagar detaljplanen, säger Lars Hedqvist. 

undefined
Istället hänvisades Skebo till ödetomten som ligger närmast i bild. Men även där förlorade de chansen och ett privat bolag ska bygga. Nu har Skebo köpt det röda och gula husen som syns längre bort. Tredje gången gillt?

Eftersom det var bråttom med bostäder tilldelades Skebo istället en kommunal obebyggd tomt i hörnet Brogatan/Skråmträskvägen. Där fanns redan en färdig detaljplan och Skebo började omgående projektera för ett bygge. 

Men helt plötsligt förlorade de tomten, då den gick tillbaka till ett företag som heter UGM Fastigheter och sedan tidigare hade tänkt bygga bostadsrätter. De hade förlorat tomten på grund av passivitet, men nu hävdade de att de hade fått in en stark finansiär. Just nu har de markanvisning på den kommunala tomten. Företagets talesperson har sagt till Norran att de tänkte sätta spaden i jorden våren 2024 men än har inget hänt. 

– De var säkra på att de hade kapacitet för att bygga denna gång. Om privata bolag vill bygga är det jättebra, det måste vi prioritera, säger Lars Hedqvist om detta. 

Skebo blev alltså stående utan mark men med kravet om att bygga studentbostäder. De har därför tagit saken i egna händer och köpt egen mark. Nyligen meddelades att de köpt två privata fastigheter vid Brogatan där de vill bygga 150 bostäder. 

Nu äger de alltså marken och kan inte förlora den. Däremot måste det göras en ny detaljplan för de nya tomterna, så nu blir alltså studentbostäder återigen ett uppdrag för planavdelningen. En detaljplan tar minst ett år att få igenom, och då ska allt gå som på räls.

– Vi hoppas att planarbetet ska gå snabbare nu än det gått på Campus, säger Helena Markgren, vd på Skebo.

– Om det tar ett år att få planen klar, kan vi ha bostäderna klara 2028.

undefined
Skebo har nu rådighet över tomterna Vagnen 5 och Vagnen 6 och tänker inte låta sig flyttas en gång till.

Men på de nya tomterna (Vagnen 5 och Vagnen 6) ryms det bara 150 lägenheter. Det behövs fler, eftersom antalet modulbostäder på Campus är 220.

– Dessutom antas antalet program öka, och då ska vi ordna husrum åt ännu fler studenter. Därför vill vi också bygga de planerade 200 lägenheterna på Campus. Får vi inte det hoppas vi att antalet åtminstone kan bli 100 där, säger Helena Markgren. 

Att brådskan är för studenternas skull är givet. Men det finns också ett ekonomiskt skäl.

– Skellefteå kommun har beviljats ett lån via EU som också innebär ett bidrag på 120 miljoner. Det är bestämt att Skebo ska använda stora delar av pengarna till bostäder för ungdomar. Vi vill då helst bygga renodlade student- och ungdomsbostäder.

– Annars måste vi öka andelen små lägenheter i de vanliga hyreshus vi bygger, och det vill vi helst inte. Efterfrågan rent generellt när vi bygger nytt är nämligen tvåor och större. 

undefined
Lars Hedqvist är planeringschef i Skellefteå kommun. Jobbet handlar bland annat om hur kommunal mark ska användas. Helena Markgren är vd på Skebo. Bolaget har som uppdrag att skapa fler studentbostäder.

Eftersom lånet/bidraget från EU har ett bäst-före-datum brådskar byggandet.

– Men om inflyttningen blir 2028 klarar vi gränsen, säger Helena Markgren. 

Det brådskar alltså av flera skäl nu när frågan om studentbostäder i Skellefteå är tillbaka på ruta ett.

– Det är olyckligt att studenterna får vänta så länge. Men bostadsbristen är något som drabbar många här i stan, avslutar Lars Hedqvist, Skellefteå kommun. 

undefined
Dessa hus föreslogs som studentbostäder på Campus.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!