Förslaget till ny 12-årsplan för infrastruktur var klart i vintras, och har sedan varit ute på remiss hos kommuner och andra aktörer. Nu är den slutliga planen beslutad, och presenterades i dag av infrastrukturministern.
När det gäller Norrbotniabanan så tilldelas mer pengar än Trafikverket själva hade föreslagit, påpekade ministern. Den ligger nu i planen för att kunna ha byggstart någon gång mellan åren 2025 och 2027 för sträckan Dåva-Skellefteå, och byggstart någon gång mellan 2028 och 2033 för sträckan Skellefteå-Luleå.
Eftersom regeringen skjuter till extra pengar till Norrbotniabanan ska det nu föras en dialog med Trafikverket när byggstarterna ska ske.
När det gäller vägsatsningar så nämnde han särskilt förbifart av E4 genom Skellefteå. Bygget kommer dock att dröja, det är i planen tänkt att göras så sent som möjligt, nämligen åren 2028-2033.
Under denna sena period inleds också ombyggnaderna av E4 mellan Broänge-Daglösten och Daglösten-Ljusvattnet.
Något tidigare i planen, åren 2025-2027, ligger ombyggnad av E4 mellan Gumboda och Grimsmark.
Tomas Eneroth nämnde också att Malmbanan i Norrbotten ska upprustas precis som det tidigare har aviserats, samt att Stambanan genom Norrland ska förbättras.
Även inlandsbanan nämndes, den får ökade driftsbidrag och det ska dessutom undersökas om den delvis ska elektrifieras.
Statsbidragen ökas också till enskilda vägar på landsbygden.
– Det har varit viktigt för oss att hela landet ska få satsningar. Det ska vara lättare att arbetspendla, och vi satsar också rekordmycket på underhåll av de vägar vi redan har.
Totalt sett innehåller infrastrukturplanen satsningar på 881 miljarder, varav 799 kommer från skattepengar, och resten är avgifter.
Frågan är då vad som kan hända efter valet, vilket ministern fick frågor om. Han poängterade att planen nu är beslutad, den bestäms av regeringen och går inte till riksdagen för beslut.
– Vi har jobbat utifrån principen att lagt kort ligger, alltså att när satsningar är utlovade ska de genomföras. Det uppfattar jag att vi har stort stöd för även från andra partier.
Därmed är hans förhoppning att planen inte skulle ändras även om det blir regeringsskifte.
Ministern passade på att kritisera trafikverkets kostnadskontroll:
– Det har blivit för dyrt att bygga vägar och järnvägar. Vi kräver nu att trafikverket ska pressa kostnader så att vi får mer infrastruktur för pengarna. Särskilt finns det anledning att se över införandet av det nya signalsystemet, sade Tomas Eneroth.
Begreppet höghastighetståg har nu försvunnit i vokabulären. En journalist frågade om detta, och Tomas Eneroth medgav att jakt på några minuters restid nog inte ska vara en prioriterad fråga när det finns så mycket befintlig infrastruktur som behöver underhållas och rustas upp.
Här är några större projekt som nämndes på presskonferensen:
- Utbyggnad av Ostkustbanan. Projektet fyra spår mellan Uppsala och länsgränsen Uppsala/Stockholm och utbyggnaden av sträckan Gävle–Kringlan förstärks jämfört med Trafikverkets förslag. Satsningarna innebär att åtgärderna kan genomföras tidigare än i Trafikverkets förslag.
- Medlen utökas betydligt för Sydostlänken, dubbelspår Maria–Helsingborg C och Västra stambanan Laxå–Alingsås. Regeringen har också lagt till helt nya järnvägsobjekt, som Kust-till-kustbanan dubbelspår Växjö–Räppe och kapacitetshöjande åtgärder på Mittbanan Östersund–Storlien.
- Regeringens satsning på nya stambanor fullföljs. I planen ingår etapperna Ostlänken, Göteborg–Borås och Hässleholm Lund samt planläggning för kvarstående etapper på de centrala systemdelarna mellan Linköping och Borås respektive Hässleholm via Jönköping. Genom att samtliga etapper av de nya stambanorna ingår i planen förverkligar regeringen nu målsättningen om regional utveckling och stadsutveckling, bostadsbyggande och vidgade arbetsmarknadsregioner.
- Flera järnvägsprojekt i norra Sverige tidigareläggs, bland annat intensifieras utbyggnaden av Norrbotniabanan delen Dåva–Skellefteå och flera objekt på Malmbanan samtidigt som medel tillförs till helt nya projekt på Malmbanan.
- Satsningen på E4 förbifart Skellefteå utökas.
- Regeringen satsar på vägnätet genom E22 Ronneby Ö–Nättraby, E16 Borlänge–Djurås och Rv 26 Hedenstorp–Månseryd. Dessutom har regeringen lagt till ombyggnad av E18 Valnäs–riksgränsen, deletapp Töcksfors–Bäckevarv till mötesfri landsväg och Rv 25 Nybro trafikplats Glasporten. Tvärförbindelse Södertörn fullföljs.
- Nya isbrytare för att möjliggöra sjötransporter året runt i hela Sverige. Det är första gången det finns nya isbrytare med i den nationella planen för transportinfrastruktur.
- Hjulstabron (Mälaren/Rv 55) byggs om för att underlätta för överflyttning av godstransporter från väg till sjöfart.
- Farlederna till hamnarna i Göteborg och i Luleå muddras för att möjliggöra för större fartyg.
- Slussarna i Trollhättan och Södertälje uppgraderas.
- Här finns en uppräkning av större projekt som rör norra Sverige.