När företaget Nek gick i konkurs i juni blev det ett hårt slag för bolaget Rekab som har generaleprenaden.
Nek skulle göra allt utearbete; lekytor, gräsmattor, parkeringar och planteringar. Mycket av detta skulle ha gjorts i vår och sommar.
– Det ställde till mycket i vår planering. Det blev jättesvårt att få tag på någon annan firma för att ta jobbet, det var ju bråttom och sommaren stod för dörren, säger Alexander Signarsson, biträdande arbetschef.
– Dessutom är det nog inte attraktivt att ta på sig att slutföra ett jobb som någon annan påbörjat.
Under sommaren har i alla fall jobbet delvis gjorts, och förskolan öppnar nu som planerat.
– Det som fattas är längst västerut på gården, och det området är inhägnat. Det har lovats att allt ska vara klart i slutet av september säger Fredrik Edlund, projektansvarig på Skellefteå kommun.
– När det gäller skolbyggnaden så gjordes den enligt plan och hade slutbesiktning i slutet av juni, fortsätter han.
Sedan början av juli har skolförvaltningen haft tillgång till lokalerna och denna vecka har varit mest intensiv:
– I måndags anlände de 17 pedagogerna och de har ställt i ordning sina avdelningar. Från onsdag kan vi välkomna barnen, de kommer successivt och först i vinter har vi fyllt alla platser, sade biträdande förskolechef Helén Fältskytt vid Norrans besök.
De som flyttar in är tre avdelningar från Prästbordets förskola, som nu har stängt och lokalerna ska rivas. Dessutom två avdelningar från Melodivägen på Sjungande Dalen samt en provisorisk avdelning som öppnades förra vintern och även den fanns på Melodivägen.
– Alla avdelningar hålls ihop med samma barn och samma personal. Sedan fyller vi de luckor som finns. Det finns en ganska lång kö för förskoleplats, jag kan inte svara på om vi ska rymma alla. Men lokalen på Melodivägen ska sparas, så den kan användas om vi ska utvidga i framtiden, säger Helén Fältskytt.
Två personal som ska jobba i avdelningen Mossan kommer från Prästbordets förskola som var Skellefteås första daghem och öppnade 1967.
– Lokalerna kändes verkligen gamla och vi har längtat att få flytta in här, säger Malin Hurtig.
Amanda Nord håller med, och säger att de får mycket bättre miljö.
Främst ser de fram emot att lokalerna ska vara bättre anpassade för barn. De lågt placerade fönstren är ett sådant exempel.
– Det ska också bli bra att jobba i en större förskola med fler personer att samarbeta med, tillägger Malin.
Helén Fältskytt är glad att gården åtminstone delvis är klar.
– Vi kan vara på delar av ytan, och det räcker. Det är ju få barn i början, och många nya ska inskolas. När man inskolar är man mest inne så att barnet ska bli bekant med inomhusmiljön först. Det ska bli en fantastisk gård när den är klar och det får vi se fram emot.
Säkerhetsmässigt ser hon inga problem eftersom byggplatsen ska vara väl inhägnad.
Utanför grindarna står en familj och tittar intresserat. Det är Ingrid Viklund och Torgny Hedström vars son Elver ska börja där nästa vecka.
– Vi tror att det blir en bra förskola och det känns tryggt att de håller ihop grupperna. Den enda nackdel vi vet så här långt är att de har en invändig trapp, det är dumt att man lägger verksamhet på två olika våningar, tycker de.