Planeringen för en ny förskola på Brännan har pågått i många år. Från början skulle förskolan ha byggts i eller vid Brännanskolan, det var på den tiden kommunen ägde skolan och skulle totalrenovera den.
Men istället kom Engelska Skolan in som hyresgäst, och kommunen fick då se sig om efter andra platser. Valet föll på mark strax i norr, där det tidigare var ett dagcenter.
På den stora tomten har nu byggnaden växt upp. Den är placerad på norra delen på tomten, så att det ska bli trevlig utemiljö mot söder. Skolan hamnar relativt nära järnvägen och Järnvägsleden, därför är fönstren extra bullerskyddande.
Modellen på förskolan är samma som Skellefteå kommun tidigare använt på Mobacken, Falkträsket och i Bergsbyn. Sex avdelningar fördelat på två våningar, och en byggnad helt i trä.
Bygget görs av Rekab och platschef Dennis Johansson säger att det började i april. Huset görs av färdiga väggblock som tillverkas av företaget Forsheda i Småland. Bitarna var som mest 6,6 x 4 meter stora när de kom på trailer, ett fordon per dag.
– Vi monterade väggar och fönster under juni och augusti, och nu har taket nyss blivit klart, säger han.
En del av innerväggarna är av korslimmat trä som görs av Martinsons och de bär upp hela huset.
Nuläget är att fyra snickare från Rekab jobbar i huset, samt två ventilationsmontörer. Framöver blir det ytterligare några snickare när fasaderna ska monteras och även folk när andra yrkesgrupper ska göra sina montage. Träfasaderna ska för övrigt vara grönmålade.
– På grund av corona har det varit försenade leveranser av material, men inte värre än att vi hinner klart i utsatt tid, säger Dennis.
Förskolan ska stå klar i juli nästa sommar. Den får sex avdelningar och kan ta emot cirka 120 barn.
Rekab är ett företag som startades i Umeå och år 2018 etablerades i Skellefteå. Dennis Johansson fick då jobb som arbetsledare. Han hade tidigare varit snickare i ett annat lokalt företag, Byggmix.
– Sedan starten har vi gjort påbyggnad av Skellefteå Krafthuset med två våningar, renoverat badhuset i Skelleftehamn och spikat innerväggar i kulturhuset. Det är jobb som jag själv varit med på. Sedan har Rekab också renoveringen av Stadshuset, ombyggnad av gamla stadsbiblioteket samt renoveringen av skolan i Jörn.
Starten i Skellefteå kom alltså i rättan tid, med tanke på utvecklingen i staden.
Dennis Johanssons val av bostadsort blev lyckad på samma vis.
– Jag utbildade mig till snickare på Tannbergsskolan i Lycksele och jobbade sedan på byggen runt om Malå, där jag kommer ifrån. När jag träffat min sambo som kom från Skåne bodde vi där ett år, men när vi skulle återvända mot norr 2013 så valde vi Skellefteå hellre än inlandet. Det kändes som att mina jobbmöjligheter var bättre här, och så blev det ju.
För Skellefteborna är han förmodligen bekant som vinnare av teveprogrammet Robinson.
– Jag fick många frågor från deltagarna när det skulle byggas kojor, de visste att jag är snickare. Men det var svårt utan verktyg, från början hade vi bara rep. Mest saknade jag en yxa men så småningom vann vi en.
Dennis säger att resultatet blev bra och att kojorna blev både vatten- och vindtäta.
– Jag tror det hjälpte mig mycket att jag ställde upp och var hjälpsam vid byggandet. Det hade jag nytta av sedan.