Bostäder på Getberget får göras, bygglov är redan klart

Nu är det definitivt klart: Det nya bostadsområdet på Getberget kan byggas. Redan har Riksbyggen fått bygglov för sina två höghus och planerar för byggstart till hösten.

Så ska Riksbyggens blivande höghus se ut. De får tio våningar med bostäder.

Så ska Riksbyggens blivande höghus se ut. De får tio våningar med bostäder.

Foto: Synka

Skellefteå2022-06-22 20:00

Det har varit en lång resa för kommunen att få igenom byggande på tomten där Getbergsskolan tidigare stod, samt i backen ovanför punkthusen. 

Arbetet inleddes i juni 2018, så det tog alltså fyra år att skapa en gällande detaljplan.

Men nu är sista ordet sagt. Mark- och miljööverdomstolen vid Svea hovrätt har meddelat att de inte tänker ta upp det överklagande ärendet. De tar bara upp frågor där det anses ha begåtts något fel, eller om det handlar om att ändra praxis.  

Lars-Jonny Landström är en av de besvikna grannarna.

– Domstolarna har bara uttalat sig om formalia. Det vi ville ha prövat var det olämpliga i att bygga så högt och tätt och därmed skapa skuggor på befintliga hus, säger han. 

Urban Nyström är ännu en besviken boende på Hjortronstigen. 

– Den lilla människan har inget att säga till om. Jag tycker att vi blir hårdare drabbade än villaägare som hamnar i skuggan bakom andra stora byggen i stan, exempelvis Västra Erikslid. 

Han säger att kommunen från början planerade hus som skulle vara högre men hade större mellanrum. När grannarna då klagade på höga hus blev resultatet att det ritades in lägre men bredare hus. 

– Eftersom platsen inte är i absoluta stadskärnan så tycker vi att det ska byggas för tätt. 

Han säger att det är vinterhalvåret som befaras bli värst, då solskenet inte kommer att nå över de nya husen.

– Dessutom är det synd att det ska bli så mycket hyresrätter på samma plats, det borde ha varit en större blandning. Kanske blir det mera stök runt dem, men det får framtiden utvisa. Vi har bestämt oss för att bo kvar i vårt hus och ska se hur det blir, avslutar Urban Nyström. 

Desto nöjdare med domstolens besked är Riksbyggen, vars avdelningschef Jonas Broady nu kan dra igång bygget av de två höghus som ska göras bakom punkthusen. Bostadsrättsföreningen Utsikten ska ha 75 lägenheter.

– Det är fantastiskt roligt att vi nu får komma igång. Vi hade hoppats få göra detta bygge när vi var klara på Viktoriastrand, så vi har väntat länge. Bara överklagningarna gav ett extra års väntan.

Riksbyggen hade en färdig bygglovsansökan liggande, och bygglovet gavs bara fem dagar efter domstolens besked. 

– Vi har sedan tidigare upphandlat NCC för byggandet, och vi diskuterar nu när arbetet ska börja, det torde bli i september eller oktober.

Normalt brukar bostadsrättsbyggen börja med "släppet", då lägenheterna bokas. Men känner man sig riktigt säker så inväntar man inte de blivande köparna, och så blir det i detta fall: 

– Vi börjar bygga ungefär samtidigt som säljstarten. Marknaden i Skellefteå är stark, vi har stor tilltro till den. 

Under tiden som Riksbyggen tvingades vänta har flera andra bostadsrättsbyggen släppts. Men Jonas Broady tror alltså på köpare även för deras projekt. 

På området där Getbergsskolan stod ska Lindbäcks göra hyreshus. Det blir fem hus som ska vara 4-7 våningar och rymma 270 lägenheter. 

Affärsområdeschef David Sundström säger att bygglov har sökts men ännu inte beviljats. Troligen kommer man igång med markarbeten på senhösten.

– Först till våren räknar vi med att börja montera. Det är ju många hus som ska göras så det kommer att ta sin tid, säger han. 

Till sist ska Riksbyggen göra 18 radhus längst mot norr som blir bostadsrätter. De väntas ha säljstart i vinter och byggstart nästa sommar.

Planprocessen

Kommunen började med en detaljplan i juni 2018, men sedan bestämdes att det skulle göras ett planprogram som täckte ett större område, vilket tog sin tid. 

Därefter skulle detaljplanen göras och då kom corona och fördröjde arbetet. 

När planen väl var antagen överklagades beslutet av 18 grannar på Hjortronstigen och Humlegatan som kommer att få ljus och sikt försämrat. Först till mark- och miljödomstolen (som dömde till kommunens favör) och sedan till högsta instans. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!