Fastighetsägarnas branschorganisation kallar nu Northvolt till möte efter Norrans rapportering om det akuta bostadsläget i Skellefteå. Enligt Northvolt söker över 400 personer en långsiktig lösning på sin bostadssituation i närtid.
– Vi har varit i kontakt med Anders Thor och sträckt ut en hand till deras ledningsgrupp. Mottagandet var mycket bra och vi kommer att träffa Northvolt inom närmsta veckan, säger Jens Pihlblad, näringspolitisk ansvarig på Fastighetsägarna Mittnord.
Hur kan ni hjälpa till?
– Vi ser det från vår sida att Northvolt är motorn till den gröna samhällsomvandlingen i Skellefteå, där Fastighetsägarnas del är en avgörande för den gröna revolutionen.
Fastighetsägarna Mittnord består av 15 000 fastigheter fördelat på 3 000 medlemmar. Om fastighetsägarna kan hjälpa Northvolt att möta utmaningarna med bostadsfrågan så kommer de att göra det, fortsätter han.
– Det finns redan i dag stora ytor i befintligt fastighetsbestånd som kan möjliggöra fler bostäder inom en kort tidsram, säger han.
Men det ställer även krav på kommunen att se över regelverk i form av full tillgänglighetsanpassning vid utökning i befintliga fastigheter.
Det handlar inte bara om bostäder som i nuläget kan vara tillgängliga för inflyttning, fortsätter han.
– Det finns fastighetsägare som är villiga att utöka sitt befintliga bestånd genom att göra om vindsvåningar och suterrängdelar på fastigheterna, där regelverken försvårar den möjligheten.
Ni pratar om ett undantag från reglerna?
– Precis. Om man på lokal nivå kan göra undantag, skulle förutsättningarna förändras snabbt.
Han berättar att fastighetsägarna är i kontakt med Skellefteå kommun och att det är en pågående dialog.
– Jag hoppas att det finns möjligheter. Vi ser det som att alla aktörer behöver ta ett samlat ansvar för att lösa bostadsförsörjningfrågan.
Vad har ni fått för respons från era medlemmar?
– De tycker att det är en otroligt viktig fråga.
Norran har skrivit om den rådande byggkrisen i Skellefteå och att byggnationerna den senaste tiden tvärnitat.
Balansen mellan hyresnivån, vilken är fastighetsägarens enda intäkt, och höjda räntor i samband med en förvaltningskostnad som stigit, gör att pusslet inte går ihop.
– Bakgrunden till att våra medlemmar pausar sina planerade projekt är helt enkelt för att kalkylerna inte går ihop, säger Jens Pihlblad.
Norran har sökt kommunen för en kommentar.