Underskotten i kommunen skrivs av – räddar verksamheten

Nedskärningar inom skolan i Skellefteå har diskuterats flitigt den senaste tiden. Ett underskott på drygt 90 miljoner hotade både personal och mindre skolor. Men nu kommer ett glädjebesked. ”Vi har löst det, vi skriver av hela underskottet”, berättar kommunalrådet Lorents Burman (S).

Kommunalrådet Lorents Burman (S) berättar att underskott för över 200 miljoner kronor stryks bort inför 2024.

Kommunalrådet Lorents Burman (S) berättar att underskott för över 200 miljoner kronor stryks bort inför 2024.

Foto: Yvonne Rönngren

Skellefteå2023-11-16 18:00

Oron inom skola och omsorg i Skellefteå kommun har varit stor. Stora underskott under året flyttas normalt över till nästa år.

Senast den 13 november skrev Norran ”Flera tjänster i skolan kan försvinna – redan i år” i en stor genomgång.

– Det känns otroligt skönt att skriva av hela underskottet för 2023, säger Lorents Burman (S).

Beslutet togs i kommunstyrelsen.

– Utifrån en gynnsam tillväxt finns det ett ekonomiskt utrymme. Vi vill inte att några mindre skolenheter i kommunen ska läggas ner eller skolorna utarmas på personal.

Skolan har under 2023 ett underskott som pekar mot 91 miljoner kronor vid årsskiftet. Normalt ska nämnderna, i det här fallet för- och grundskolenämnden, ta med sig underskottet in i 2024. Nämnden har flaggat för att det skulle innebära att man är tvungen att genomföra åtgärder som kraftigt skulle inverka på verksamhetens kvalitet. Inom grundskolan såg man framför sig att visstidsanställningar avslutas, att det skulle bli färre skolassistenter, lärarassistenter och andra stödfunktioner.

– Vi är nu historiskt frikostiga. Nästa år har vi även lagt i budgeten att nämnden får 162 miljoner kronor extra i ramtillslag, säger Lorents Burman.

En grund till det snabba beslutet var att månadsrapporten visade att resultatprognosen har förbättrats bara sedan augusti med drygt 90 miljoner.

– Det stora tillskottet av inflyttade som betalar skatt ger fler miljoner till kommunen.

Grundskolechef Henrik Bolin är lättad, men ser ändå utmaningar för verksamheten.

— För oss hade det varit ett nästan omöjligt uppdrag att klara verksamheten om underskottet följt med. Men det är inte hållbart i längden att gå back.

— Jag tror ändå att vi måste ställa om organisationen. Vi ser att det saknas en del pengar för grundskolan även kommande år, vi hade äskat mer pengar, säger Henrik Bolin.

Det var inte bara för- och grundskolenämnden som fick sina underskott avskrivna, alla nämnders underskott stryks och ingen behöver ta med det till nästa år.

Socialnämndens underskott pekar mot 77 miljoner kronor. Dyra lösningar för kompetensförsörjningen, extra ersättning för att klara sommarmånaderna och kostnader kring covid ligger bakom det.

– Det känns helt fantastiskt. Då kan vi börja planeringen för nästa år utan ett underskott. Sedan har vi ändå stora utmaningar med exempelvis personalkostnader, hyror och livsmedelskostnader, säger Linda Dehlin, avdelningschef vård och omsorg.

Samhällsbyggnadsnämnden rusar mot ett minus på 29 miljoner kronor. En stor dela av det kan kopplas till snöröjning och sandning. Fler plogtillfällen och undanforsling av snö blev dyrt.

Dessutom stryks då också bygg- och miljönämndens minus på sju miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!