Planer för gågatan ska liva upp stadskärnan

Skellefteå växer, både sett till storlek och befolkning, och stadskärnan ska hänga med i samma takt. Den nybyggda delen av gågatan västerut är idag mer still och tom än övriga delen. Nu finns planer på att liva upp och förlänga känslan av gågatan.

Den västra delen av gågatan ska livas upp med nya sociala verksamheter.

Den västra delen av gågatan ska livas upp med nya sociala verksamheter.

Foto: Saga Korkman Westling

Skellefteå2024-06-15 05:00

Lediga lokaler i det nybyggda husen vid korsningen Nygatan/Tjärhovsgatan ska fyllas, och ambitionen från fastighetsägarna Skebo och Skellefteå Industrihus(SIH) är att få in hyresgäster som engagerar Skellefteborna.

– Vi har under en tid haft viljan att förlänga gågatan, i alla fall känslan av den. Vi vill skapa en attraktiv del åt det hållet också, säger Anna Ersson, kund- och marknadschef på Skebo och SIH.

undefined
"Vi vill att Skellefteå ska få en mer attraktiv stadskärna", säger Anna Ersson, kund- och marknadschef på Skebo och Skellefteå Industrihus.

Med samma takt som bostäder byggs måste även staden växa med verksamheter och utbud som får folk att vilja stanna i staden menar Anna Ersson. För Skebo och SIH handlar det om att hitta attraktiva hyresgäster till de lokaler som i dagsläget står tomma. Anna Ersson berättar att de är en noggrann urvalsprocess.

– Vi vill snarare ha handel och service än kontor, säger hon.

Det handlar om tre till fyra lokaler som ska få nya hyresgäster. Färdigt är redan att Café på Bit ska byta till lokalen bredvid Hemmakväll, vilket Norran redan skrivit om.

Utöver nya aktörer ska också vinterbelysning och gatupynt pryda västra änden av gågatan framöver.

Satsningen från Skebo och SIH är en del i arbetat med att Skellefteå ska ansöka om att bli årets stadskärna år 2026. Även bygget av Karlgårdsbron är en bidragande faktor.

– Bron blir en ny portal in till västra delen av staden. Det är viktigt att det känns trevligt och att man möts av liv och rörelse när man kommer in till Skellefteå, säger Anna Ersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!