Lärarfackets oro – trots stor lönesatsning

Lärare och pedagoger samt vård- och omsorgspersonal prioriteras i Skellefteå kommuns löneöversyn för 2023. Kommunen beskriver det som den största lönesatsningen på många år – men Sveriges Lärare är inte övertygade om att det kommer att räcka.

Lärare och pedagoger samt vård- och omsorgspersonal prioriteras i Skellefteå kommuns löneöversyn för 2023.

Lärare och pedagoger samt vård- och omsorgspersonal prioriteras i Skellefteå kommuns löneöversyn för 2023.

Foto: Jessica Gow/TT

Skellefteå2022-12-16 20:30

Norran har tidigare berättat att Skellefteå är sämst i klassen när det gäller löneutveckling för lärare. I grannkommunerna Umeå, Luleå och Piteå har det satsats betydligt mer på området.

I fjol var lärarnas löneutrymme i Skellefteå 2,5 procent av den totala lönesumman – motsvarande siffra i Luleå kommun var 3,45 procent. I praktiken har det därför kunnat skilja över tusen kronor i lön mellan två lärare som för ett par år sedan gick in med samma grundlön i respektive kommun.

Nu står det klart att den generella fördelningen i Skellefteå kommun för 2023 blir 3 procent av lönesumman. Personal inom skola samt vård och omsorg är särskilt prioriterade yrkesgrupper, och totalt kommer därför ytterligare 0,5 procent av den totala lönesumman fördelas mellan berörda förvaltningar.

Lönepolitiken i Skellefteå bygger på individuell lönesättning och därför går det inte att säga exakt hur mycket mer de prioriterade yrkesgrupperna kommer att få på kontot varje månad. Men Skellefteå kommun beskriver satsningen som den största på många år.

– En välfungerande skola, vård och omsorg är en grundförutsättning för att Skellefteå kommun ska klara sitt huvuduppdrag och våra medarbetare är nyckeln till att vi ska kunna leverera det, säger personalnämndens ordförande Evelina Fahlesson (S) i ett pressmeddelande.

Mikael Johansson och Thomas Ekholm, ordföranden för Sveriges Lärare i Skellefteå, har svårt att i dagsläget bedöma om satsningen kommer att räcka.

– Det är bra att man identifierar lönen som ett viktigt verktyg för att minska lärarbristen. Men det finns en risk att det totala löneutrymmet inte kommer att räcka för att vara attraktiv som arbetsgivare och leda till att man kan behålla de medarbetare som behövs i kommunen. Det gäller såväl våra medlemsgrupper som andra organisationers, säger de.

– Detta känns speciellt utmanande med tanke på den arbetsmarknad som finns i dagens Skellefteå, och de förutsättningar som kan saknas i våra verksamheter i form av arbetsmiljö och arbetsbelastning.

FAKTA

Lönesumma kallas ibland också lönepott och utgör summan av alla arbetstagares lön.

Den exakta löneutvecklingen för personer anslutna till Kommunal är ännu inte bestämd. Dessa personers löneökning bestäms utifrån fackförbundets nationella ”märke”.                                  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!