”Dråpslag mot Skellefteås gastronomiska utveckling”

Besvikna, lurade, oroliga och kritiska. Så kan man sammanfatta känslorna hos det tjugotal krögare och restaurangägare i Skellefteå som höll krismöte på måndagen.

Jón Óskar Arnason, Bryggargatan och Oliver Lundmark, La Cena och Kork vinbar.

Jón Óskar Arnason, Bryggargatan och Oliver Lundmark, La Cena och Kork vinbar.

Foto: Karin Israelsson

Skellefteå2024-03-25 18:00

I november 2023: Restaurang- och livsmedelsprogrammet startar, meddelade Skellefteå kommun i ett pressmeddelande. 

Nyligen kom ett annat besked – en kalldusch för branschen: Programmet kommer inte att starta. Den bärande orsaken, enligt gymnasienämndens ordförande Joakim Dahlgren, är ekonomin. 

På måndagen höll restaurangbranschrådet i Skellefteå krismöte. 

Bakgrunden är att programmet har 16 platser. Elva elever har sökt programmet där sju är behöriga. Det räcker inte, menar gymnasienämnden. 

– Men alla vet att det inte spelar så stor roll om eleverna är behöriga eller inte, menar Jón Óskar Arnason Ógin. 

Han har drivit Bryggargatan i Skellefteå i tolv år och säger att han snittat en till två elever från Restaurang- och livsmedelsprogrammet varje år. 

Vid restaurangbranschrådets möte, där ett tjugotal krögare och restaurangägare deltog, diskuterades frågan. Där fanns också gymnasienämndens ordförande Joakim Dahlgren (S). Han hade dock inte något positivt besked att ge. 

– Vi känner oss lurade och besvikna. Vi hade önskat en tät och tydlig dialog med kommunen, men har inte fått veta någonting innan beskedet kom, säger Oliver Lundmark och fortsätter: 

– Det är tråkigt, men än värre är: Vad händer om två till tre år? 

Han är inne på sitt femte år som krögare i Skellefteå och driver La Cena och Kork vinbar. 

undefined
Jón Óskar Arnason, Bryggargatan och Oliver Lundmark, La Cena och Kork vinbar.

Jón Óskar och Oliver säger att detta är ett dråpslag för den gastronomiska utvecklingen i Skellefteå.  

– Det har pratats om att starta en privat utbildning och att vi ska ta över den, men det ansvaret känns lite skevt, säger Jón Óskar. 

De säger också att det finns stora behov av medarbetare i branschen, många restauranger behöver kontinuerligt fylla på sin personalstock. Att inte starta utbildningen riskerar att slå undan benen på de som redan verkar och planerar att verka i Skellefteå. 

De säger också att det finns ett förslag på kostnadssänkning för utbildningen, men att förslaget inte presenterats för gymnasienämnden. 

Jón Óskar berättar om förslaget: 

– Siffror som presenterats baserades på hyreskostnader för hela lokalen men i själva verket blir det ju bara en tredjedel när utbildningen är igång. Det innebär att siffran vi pratat om inte är 500 000 kronor per elev utan 333 000 kronor utan några andra åtgärder. Sedan om man tar bort en lärare, som jag vet att det finns förslag på, så är den kostnaden runt 200 000 kronor per elev utan att ha förhandlat om hyra med mera. Så motiveringen att kostnaderna är för höga börjar kännas som ett väldigt tunt argument, säger han och fortsätter: 

– I Skellefteå har den här utbildningen varit bra. Nu plockar man bort möjligheten för unga här att utbilda sig och stanna kvar eller få folk att flytta hit. Det är inte bra. 

Vad känner ni nu – vad blir nästa steg för er? 

– Det finns ett förslag om att starta en folkskoleutbildning som kock vid Medlefors Folkhögskola och det behöver möjliggöras, säger Jón Óskar. 

Monika Vidman Lundmark, rektor vid Medlefors Folkhögskola, bekräftar det. 

– När vi läste artikeln i Norran i lördags så sa vi att det är dags att titta på om vi kan ordna någon restaurangutbildning på Medlefors, säger hon. 

Hur långt har ni kommit? 

– Såpass långt att om vi får till ett bra samarbete med branschen så skulle vi kunna starta en utbildning i höst. Vi har ett möte inplanerat med branschen och efter det kan vi konkretisera våra planer ytterligare, säger hon. 

undefined
Joakim Dahlgren.

Joakim Dahlgren (S) gymnasienämndens ordförande säger att alla platser på programmet (16 stycken) behöver fyllas för att starta. 

Vilka risker ser du när det inte startar? 

– Det är jättetråkigt, men finns ju risker i flera branscher och vi har stort behov av arbetskraft i Skellefteå. 

Om vi håller oss till restaurangbranschen? 

– Vi har ju lärlingsutbildning inom restaurang och det kan man fortfarande söka. 

Då faller ju en del av ansvaret på branschen själv? 

– Jo, så är det ju. Men den utbildningen kan vi utöka. 

Ni får kritik för att ni inte fört dialog med branschen inför beslutet? 

– De signaler jag har fått är att man pratat med varandra. Men en lärpenning är väl att man alltid kan göra saker och ting bättre. 

Vad krävs för att starta programmet? 

– Vi skulle behöva underlag för 16 elever. 

Hur marknadsför ni Restaurang- och livsmedelsprogrammet?

– På alla sätt. Vi har till exempel Öppethus-dagar och vi har inte gjort mindre för det här programmet än för andra.                 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!