Länsstyrelserna i landet har gjort en stor jämförelse mellan kvinno- och mansdominerade yrken i kommunerna. I Skellefteå kommun är det vård och omsorg som har flest kvinnor anställda, totalt 77 procent. Där ingår främst hemtjänsten och omsorgsboenden.
– I och med samhällsomvandlingen Västerbotten befinner sig i så blir det oerhört viktigt för arbetsgivare att fundera över vilka förutsättningar som ges kvinnor respektive män för att utföra sitt jobb, säger Monica Forsman, särskilt sakkunning jämställdhet vid länsstyrelsen i Västerbotten.
Jämförelsen visar en tydlig skillnad som påverkar jobbet.
– Vårdyrken är ofta tidsstyrda, en insats måste göras en viss tid. Teknikyrken är ofta uppdragsstyrda, man har ett uppdrag att utföra, säger Monica Forsman.
Magnus Forsman och Aphichai Burman har arbetat under lång tid som undersköterskor i hemtjänsten. De utgår varje pass från hemtjänstens lokal på Degerbyn, deras hemtjänstgrupp heter Klintforsen.
– Vi ser i planeringen vart vi ska under hela dagen, säger Magnus Forsman.
Hur ser ett morgonpass ut för er?
– Det är lite olika, säger Aphichai Burman.
– På morgonen och kvällen är det som mest att göra, sedan är det olika från person till person hur lång tid det tar. Det kan handla om 6–7 besök på morgonen, ibland kan det bara bli fem. Ibland har vi dubbelbemanning och ibland kanske en dusch att göra. I morse var jag 45 minuter hos en boende, ibland är det många korta besök, säger Magnus Forsman.
– Vi har också en telefonservice där vi främst på morgonen ringer och frågar hur det är, säger Aphichai.
– Vi har ju också körsträckor att ta hänsyn till då vi lägger upp jobbet, berättar Magnus.
Jobbet som undersköterska har förändrats under åren.
– Fler bor hemma. Det har blivit fler sjukvårdande insatser och omläggningar. Även vårdbiträden har fått lära sig att göra mer hemma hos de boende, exempelvis omläggningar av ben, berättar Magnus.
De håller med om länsstyrelsernas slutsats att ett vårdyrke idag kräver mycket. Det visar sig att det i Skellefteås vård och omsorg arbetar bara fyra av tio fast anställd heltid, trots att alla erbjuds att jobba heltid.
– Jobbet vi har är både fysiskt och psykiskt påfrestande. Exempelvis behöver dementa mycket hjälp i sitt hem. Det är många som väljer att jobba deltid för att orka, berättar Aphichai.
– Att jobba heltid innebär mycket jobb, oregelbundna tider, helgjobb och delade turer. Vi kan jobba 12.00–21.30. Ibland är det svårt att hitta stället att koppla av på, utlåning till andra distrikt kan oroa och det viktiga att läsa in sig på de personer man besöker för att inte göra fel, säger Magnus
Sjukfrånvaron är högre i yrkesgruppen.
– Är man förkyld ska man inte jobba. Här finns det inget annat man kan jobba med, så då blir det sjukskrivning, säger Magnus.
Det är fortsatt en del delade turer inom vård- och omsorgsyrkena.
– Det är trots allt brukarna som styr när de ska ha sin hjälp. 11-timmarsvilan har gjort att vi tappat en timme på schemat, det har gjort att det är svårare att få ihop arbetspassen, berättar Aphichai.
– Jag tror inte att det går få bort delade turer. Det skulle krävas mer resurser, och det är redan brist på folk. Delade turer är mest på helgerna, de är på gott och ont, säger Magnus.
Nästa del