Stora arbetsgrupper och bara fyra av tio jobbar heltid

Det är stora arbetsgrupper i Skellefteås vård och omsorg. Det anser länsstyrelserna i en jämförelse av olika kommunala yrken. ”Det är lite varierande på områdena. Jag har nu 24 på schema och utöver det 4–5 vikarier”, berättar Conny Lundström, enhetschef inom hemtjänsten.

Conny Lundström, enhetschef i hemtjänsten, pratar med Anisa Nerakun. Conny är en av många ansvariga inom vård och omsorg i Skellefteå som har många medarbetare.

Conny Lundström, enhetschef i hemtjänsten, pratar med Anisa Nerakun. Conny är en av många ansvariga inom vård och omsorg i Skellefteå som har många medarbetare.

Foto: Gerth Hedberg

Skellefteå2023-12-21 05:00

Inom vård och omsorg i Skellefteå kommun finns det en del saker som sticker ut då länsstyrelserna i landet gjort en jämförelse mellan kvinno- och mansdominerade yrken. Det handlar bland annat om en högre grad av sjukskrivningar, att många fortfarande jobbar delade turer, att bara fyra av tio som har en heltidstjänst väljer att jobba heltid och att enhetschefer har många underställda.

– Arbetsvillkoren ser ganska olika ut i kommunerna, men vanligtvis har chefer i kvinnodominerade yrken fler medarbetare under sig. Som i Skellefteå att ha 21–30 anställda per chef är många att ha, säger Monica Forsman, särskilt sakkunnig jämställdhet vid länsstyrelsen i Västerbotten.

Länsstyrelserna skriver i sin sammanställning: ”Antalet medarbetare per chef är högre i de kvinnodominerade yrkesgrupperna, vilket kan skapa stress och ohälsa. Svårare att leda arbetet tillfredsställande, som kan öka personalomsättningen.”

undefined
Conny Lundström har mycket att hantera i sitt jobb som enhetschef.

Norran besöker Conny Lundström, enhetschef inom hemtjänsten, för att höra om hans arbetssituation. Hans hemtjänstgrupp heter Klintforsen och har ansvaret för området Brännan, Medlefors, Mobacken samt byarna Myckle, Medle och Slind. 

– Jag är inte ensam utan har en samordnare som hjälper mig med den dagliga planeringen, som ser till att alla insatser blir genomförda, säger Conny Lundström.

– En enhetschef arbetar nu mera med verksamhetsplanering, rutiner, rehabplaner och annat övergripande. Men det är inte lätt, vi har en bemanningsbrist. Idag har man många jobb att välja mellan och det är inte unikt för omsorgen att det är en utmaning.

Det har även blivit ett bättre samarbete mellan områdena.

– Vi har samarbetsområden. Vi är sex chefer i Centrum Norr som samverkar och löser personalbehoven tillsammans. Under tre-fyra år har vi utvecklat det samarbetet.

undefined
Linda Dehlin, avdelningschef för vård och omsorg, berättar att man har ett riktvärde på 25 medarbetare för en enhetschef.

Inom den jämförda teknikavdelningen på Skellefteå kommun har enhetschefer 1–10 anställda.

– Vi sticker ut inom vård och omsorg med fler medarbetare för våra chefer. Vi har ett riktvärde på 25 medarbetare, men många ligger över det. Det vi har är numer ett stöd till cheferna med en samordnare, så då kan man frigöra mer tid för ett nära ledarskap, säger Linda Dehlin, avdelningschef för vård och omsorg.

Conny Lundström har arbetet som enhetschef inom hemtjänsten sedan 2006. Han har sett arbetet förändras över tid.

– 1989 då jag började inom hemtjänsten var det en helt annan grej. Vi kunde koka palt och kallprata. Nu är det mycket mer avancerade sjukvårdsinsatser i hemmen, exempelvis omläggningar och provtagningar. Vi måste se behoven på ett annat sätt. Det ställer högre krav på personalen än då jag började jobba.

– Nu är teamet med omvårdnadspersonal, hemsjukvård och rehabpersonal A och O för att den äldre ska kunna leva så bra som möjligt.

Jobbet inom vård och omsorg är krävande, det speglas både av att bara fyra av tio väljer att jobba heltid och att fler är sjukskrivna jämfört med andra yrkesgrupper

– Vi är stolta över att vi kan erbjuda alla medarbetare heltidsanställning. Men det är ett slitsamt arbete vi har inom omsorgen. Jag kan tänka mig att man vill ha mer tid till familjen och barn, det kan även handla om att man vill ha vill ha bättre schema. Vi har också en del som studerar en del av sin tid, säger Linda Dehlin.

Men det finns erbjudanden om deltid i kommunen.

– Det finns möjligheter för de som vill att söka partiell tjänstledighet. Som förälder kan man gå ned i tid och har man fyllt 60 år får man generationsväxla vilket innebär en tjänstepensionsinsättning för en heltid men du kan arbeta exempelvis 80 procent. Det gör att en del söker tjänstledigt. Det kan även handla om familjesituationen, berättar Conny Lundström.

Vad gäller sjukskrivningarna är Linda Dehlin och Conny Lundström eniga om att kontakten med gamla och sköra gör att man inte kommer till jobbet med symptom.

– Att jobba inom vård och omsorg är en påfrestning fysiskt och psykiskt. Stora andelen hos kan inte jobba på distans eller med någon slags symptom, vilket en tjänstemän kan, säger Linda Dehlin.

– Här har vi en tydlig skillnad bland yrkesgrupper. I industrin kan man arbeta ensam vid en maskin och gå till jobbet kraftigt förkyld. Men vi kan inte gå i till sköra människor och vara sjuka. Vi har smittorisker att ta hänsyn till, säger Conny Lundström, och fortsätter:

– Jag brukar säga att vi ska ha en hög frisknärvaro. Därför är det viktigt med trivsel på arbetsplatsen, bra hjälpmedel, ett nära och tillitsbaserat ledarskap och att man känner sig trygga på jobbet.

undefined
Conny Lundström inne på sitt kontor.

Delade turer har diskuterats en längre tid. Länsstyrelsen visar att det i kommunens omsorg handlar om 61–90 procent av de anställda som har delade turer.

– Delade turer har varit uppe till diskussion och har blivit aktuellt nu igen med 11-timmars dygnsvila. Förhoppningen är att komma ifrån det, men vi saknar personal. Vi är ju den verksamheten i kommunen som bedrivs dygnet runt hela året. Vi måste se till brukarnas behov, säger Linda Dehlin.

– Delade turer gäller generellt på helger, vi har den utgångspunkten att undvika det på vardagar. Just nu jobbar man cirka fem av tolv helger. På Klintforsen lägger personalen ett schemaförslag själva, och det kan påverka hur man får ihop livspusslet, säger Conny Lundström.

Totalt har 16 länsstyrelser genomfört kartläggningen med resultat från 224 kommuner och 16 regioner.

 Slutsatser

Antalet medarbetare per chef är högre i de kvinnodominerade yrkesgrupperna samtidigt som de kvinnodominerade yrkena oftare innebär arbete med människor, vilket är mer komplext. Det gör det svårare att prioritera bort arbetsuppgifter vilket borde kräva ett närmare ledarskap för att motverka stress och ohälsa.

Sjukfrånvaron är högre i kvinnodominerade yrkesgrupper, vilket indikerar bristande jämställdhet både gällande arbetsmiljö och det obetalda hem- och omsorgsarbetet.

Deltid är vanligare i de kvinnodominerade yrkesgrupperna, vilket får direkta konsekvenser för den ekonomiska jämställdheten och fördelningen av det obetalda hem- och omsorgsarbetet.

Länsstyrelsens siffror

Medarbetare per chef, kvinnodominerade yrken:

Skellefteå, 21–30

Norsjö, 21–30

Malå, 31–40

Robertsfors, 31–40

Arjeplog, 31–40

Arvidsjaur, 11–20

Medarbetare per chef, mansdominerade yrken:

Skellefteå, 0–10

Norsjö, 11–20

Malå, 11–20

Robertsfors, 11–20

Arjeplog, 0–10

Arvidsjaur, 0–10

Sjukfrånvaron, kvinnodominerade yrken:

(Malå har inte svarat)

Skellefteå, 11,3 procent

Norsjö, 7,9 procent

Robertsfors, 10,3 procent

Arjeplog, 12,1 procent

Arvidsjaur, 6,3 procent

Sjukfrånvaron, mansdominerade yrken:

(Malå har inte svarat)

Skellefteå, 3,5 procent

Norsjö, 5,3 procent

Robertsfors, 6,2 procent

Arjeplog, 2,7 procent

Arvidsjaur, 3,9 procent

Jobbar heltid på sin heltidstjänst, kvinnodominerade yrken:

Skellefteå, 40 procent

Norsjö, 63 procent

Malå, 60 procent

Robertsfors, 45 procent

Arjeplog, 48 procent

Arvidsjaur, 67 procent

Jobbar heltid på sin heltidstjänst, mansdominerade yrken:

Skellefteå, 93 procent

Norsjö, 59 procent

Malå, 95 procent

Robertsfors, 75 procent

Arjeplog, 88 procent

Arvidsjaur, 92 procent

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!