Kommunal: ”Det måste hända något nu”

Många kommunanställda orkar inte jobba heltid. En enkät visade nyligen att brist på återhämtning och dålig arbetsmiljö är dominerande orsaker: ”Det är ingen nyhet, det har vi larmat om länge. Frågan är vad som händer nu?”, säger Anki Pettersson, Kommunal.

Anki Pettersson är sektionsordförande för Kommunal Skellefteå.

Anki Pettersson är sektionsordförande för Kommunal Skellefteå.

Foto: Lars Eriksson/Jenny Petersson

Skellefteå2022-05-25 07:00

Enkäten presenterades på personalnämndens senaste möte. Den hade skickats ut till 923 deltidsanställda. På frågan varför man valt att jobba deltid var de tre dominerande svaren: Behov av återhämtning (73 procent). Arbetsbelastning, arbetsmiljö (56 procent). Arbetstider, scheman (36 procent).

Personalnämnden drar slutsatsen att det genom ”ett målinriktat arbetsmiljöarbete” finns goda möjligheter att få anställda att välja heltid. Anki Pettersson, sektionsordförande vid Kommunal i Skellefteå, säger att enkäten knappast beskriver något nytt.

– Detta har vi själva undersökt flera gånger, och larmat om. Nu har personalnämnden också gjort en undersökning, det är väl bra. Men den stora frågan är vad som händer nu? Vi har ställt den frågan och får inget riktigt svar. 

Vad behöver hända, enligt er?

– Det behövs en åtgärdsplan för att förbättra arbetsmiljön, och den behöver tas fram nu. Inom hemtjänst och på äldreboenden är man på två veckors tid bara ledig två dagar i rad, när de ska återhämta sig? Till det har vi de delade turerna och den stressiga minutstyrningen hos vårdtagarna. 

Men hon understryker att Kommunal ser brister inom fler områden än vård- och omsorg. 

Att det råder brist på personal försvårar visserligen situationen, men är ingen ursäkt att inte agera, fortsätter Anki Pettersson.

– Det handlar dels om att locka ny personal, men också om att vara rädd om dem man vill ha kvar.

Vad kan man göra direkt då, anser ni, utan fler anställda?

– Om personalen ska orka kan man behöva prioritera bort saker. Det kan vara tufft, men det kan ändå behövas eftersom arbetsbelastningen måste ses över. Minutstyrningen är också ett stort problem.

Det brukar ju anges som ett sätt att försäkra sig om att vårdtagarna får den hjälp de har rätt till?

– Ja, men det fungerar dåligt i praktiken. Om Kalle exempelvis ska ha sina tio minuter, så ska hemtjänsten hinna dit på den tiden, och utföra insatsen, exempelvis koka gröt, och ingenting får gå snett för då spricker all planering. 

Vad är alternativet?

– Kanske måste man istället lita på personalen? Utifrån att vi idag ska jobba tillitsbaserat ser jag inte hur det går ihop med dagens tidsstyrning i hemtjänsten. 

Insatser måste få ta den tid de tar. Att man drar över ett par minuter hos en vårdtagare får inte innebära att man får stressa resten av dagen, säger Anki Pettersson.

Norran har sökt Evelina Fahlesson (S), personalnämndens ordförande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!