Nya gymnasiet dröjer flera år

Planen var att det nya gymnasiet i Skellefteå skulle stå färdigt 2027, men i fjol sköts bygget upp. Nu står det klart att det kommer dröja flera år innan skolan faktiskt kan öppna.

Skellefteå buss gamla lokaler på Norrböle ska rivas. Här ska Norrvallagymnasiet så småningom byggas, men det dröjer längre än man först tänkt.

Skellefteå buss gamla lokaler på Norrböle ska rivas. Här ska Norrvallagymnasiet så småningom byggas, men det dröjer längre än man först tänkt.

Foto: Gerth Hedberg

Skellefteå2024-02-19 16:15

Den nya gymnasieskolan har fått namnet Norrvallagymnasiet och ska stå där Skellefteå buss tidigare hade kontor och bussgarage.

Fullt utbyggd ska skolan rymma 1 500 elever och den ursprungliga planen var att den skulle stå färdig höstterminen 2027. Men i december kunde vi avslöja att bygget skjuts upp – anledningen är att kommunens prognos visar på en mindre ökning av elever än man tidigare beräknat. De senaste åren har antalet gymnasieelever till och med minskat.

Inledningsvis var det oklart hur länge bygget skulle dröja. Nu har gymnasienämnden föreslagit för nämnden för support och lokaler att byggstarten ska skjutas upp så att skolan tidigast står klar år 2029.

– Befolkningsutvecklingen för den här gruppen, alltså gymnasieelever, ser inte ut att gå så snabbt. Så det är egentligen inga konstigheter att vi skjuter på byggstarten, säger Christer Westlund, som är ny avdelningschef för gymnasieskolan sedan årsskiftet.

Under tiden ska Kanalskolan fortsätta att användas som tillfälligt gymnasium. Lärarna på den skolan flyttade dit utifrån premissen att sedan få flytta vidare till Norrvallagymnasiet inom bara några år. Flera har uttryckt oro och frustration över att det nu inte blir så.

– Kanalskolan är ju i grunden en högstadieskola som just nu används som gymnasieskola. Vi tycker inte att skolan uppfyller allt vi behöver, sa huvudskyddsombudet Emma Burman i höstas.

undefined
Kommunens egen kapacitet på gymnasiet är runt 2 800 elever. Dessutom finns tre friskolor. Utifrån detta är bedömningen att man kommer klara tillväxten fram till åtminstone 2029 utan att bygga en ny skola.

Thomas Ekholm, vice ordförande för Sveriges Lärare i Skellefteå, understryker att kommunen måste se över lokalerna för att säkerställa arbetsmiljön på Kanalskolan.

– Det behöver finnas bra utrustning och lokaler som är anpassade för uppdraget, säger han.

Christer Westlund håller med om att det är viktigt.

– Vi jobbar hela tiden med att säkerställa att lokalerna ska vara så fungerande som möjligt. Det blir extra viktigt i en lokal som Kanalskolan som ju är ny som gymnasieskola, säger han.

Nya skolan

Redan 2021 berättade Norran om planerna på att bygga ett nytt gymnasium för att klara befolkningsökningen.

För en tid sedan bestämdes att skolan ska få namnet ”Norrvallagymnasiet”. Men politikerna var oeniga. M och SD föredrog ”Wrangelska gymnasiet”.

Fullt utbyggd ska Norrvallagymnasiet ha plats för 1 500 elever.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!