I torsdags kunde Norran avslöja att Norrvallagymnasiet inte kommer att stå klart 2027 som planerat. Förvaltningen vill att bygget skjuts upp eftersom antalet elever ser ut att bli färre än vad prognoserna visat.
Det innebär att Kanalskolan fortsätter att användas som provisorisk gymnasieskola på obestämd tid. Skolpersonalen informerades på ett möte i torsdags och Thomas Ekholm beskriver framtiden som oviss.
– Lärarna flyttade till Kanalskolan från Anderstorpsgymnasiet utifrån premissen att de inom tre till fyra år skulle få flytta vidare till den nybyggda gymnasieskolan. Nu gäller ju inte det längre.
Emma Burman, huvudskyddsombud på Kanalskolan, säger att många i personalen känner sig uppgivna.
– Kanalskolan är ju i grunden en högstadieskola, som just nu används som gymnasieskola. Vi tycker inte att skolan uppfyller allt vi behöver. Vi är väldigt trångbodda och många ser fram emot den nya skolan, men nu vet vi inte hur länge vi behöver vänta.
Både Emma Burman och Thomas Ekholm understryker att Kanalskolan nu måste anpassas för att fungera som gymnasieskola även på längre sikt.
– När vi tidigare kommit med förslag på förbättringar har det upprepats att skolan bara är en provisorisk lösning. Nu behöver lokalerna verkligen ses över och det krävs anpassningar, till exempel i form av välfungerande projektorer och dukar, säger Ekholm.
Burman tillägger:
– Dörrarna släpper in ljud från korridoren och fönstren är inte täta. Whiteboard-tavlorna är inte anpassade efter bänkarna utan hänger för lågt. Det är inte hållbart i längden, och det är bara några exempel på saker som måste åtgärdas.
Birgitta Lindström, tillförordnad avdelningschef för gymnasieskolan, säger att personalens reaktion är förståelig.
– Det är inte konstigt att det blir så när förutsättningarna ändras och det uppstår en ovisshet. Det har jag full förståelse för, och just därför var det viktigt för oss att informera alla berörda redan i torsdags, säger hon.
Hon känner till att Kanalskolan är i behov av olika anpassningar och säger att en träff är planerad med fackliga företrädare.
– Vi ska sätta oss ned och se över vad som behöver göras. Det finns saker som redan är åtgärdade men annat som behöver anpassas, säger hon.
Beslutet att en ny gymnasieskola skulle stå klar 2027 var rätt utifrån de förutsättningar som rådde då, tycker Birgitta Lindström.
– Dilemmat med att vara i en tillväxtkommun är att vi bara har prognoser att förhålla oss till. Därför är det bra att vi snabbt kan ställa om när vi får ny information.
Beskedet kan också påverka grundskolan på sikt. Det finns nämligen diskussioner om att Kanalskolan skulle kunna bli en högstadieskola igen när Norrvallagymnasiet väl står klart.
– Det hade varit en bra lösning, förutsatt att vi fortfarande har ett behov då. Men om det inte går kanske vi får titta på om vi kan bygga ut någon annan skola i stan, säger för- och grundskolenämndens ordförande Fredrik Stenberg (S).
Rent formellt ska gymnasienämnden ta ställning till att bygget skjuts upp. Allt tyder dock på att politikerna följer förvaltningens förslag. Slutligen ska det hela klubbas i kommunfullmäktige.