Wallström ska leda återuppbyggnaden av Ukraina

Sveriges före detta utrikesminister Margot Wallström från Kåge har fått en ledande roll i återuppbyggnaden av Ukraina. I en exklusiv intervju med Norran berättar hon om planen framåt, sin egen relation till landet – och mötena med Zelenskyj. ”Det är ett hedersamt uppdrag”, säger hon.

Margot Wallström bredvid Volodymyr Zelenskyj. Även miljöaktivisten Greta Thunberg har deltagit i den internationella arbetsgruppen.

Margot Wallström bredvid Volodymyr Zelenskyj. Även miljöaktivisten Greta Thunberg har deltagit i den internationella arbetsgruppen.

Foto: AP / UKRAINIAN PRESS OFFICE

Skellefteå2023-07-12 20:55

S-profilen Margot Wallström inledde sin politiska bana på tidigt 70-tal, då hon bildade en SSU-klubb i Kåge. Sedan dess har hon bland annat varit utrikes-, social- och kulturminister, EU-kommissionär och särskild representant för FN i frågor som rör sexuellt våld i konflikt. I fjol agerade hon dessutom rådgivare för Socialdemokraterna inför att partiet skulle fatta sitt historiska Natobeslut.

Och sedan en tid tillbaka har hon ett nytt, tungt uppdrag. Tillsammans med Ukrainas presidents stabschef leder hon nämligen en arbetsgrupp som ska ansvara för återuppbyggnaden av landet.

– Det är ett hedersamt uppdrag. Jag tror att jag fick frågan eftersom jag har erfarenhet av att arbeta med bland annat miljöfrågor, säger hon.

undefined
Ukraina är hårt sargat av kriget. Wallström ska bland annat arbeta med miljöfrågor och att få infrastruktur att fungera.

Just miljö- och klimatarbetet är nämligen centralt för den nya arbetsgruppen, som enligt Wallström har tre huvudsakliga uppgifter.

– Det första är att vi ska kartlägga miljökonsekvenserna av kriget. Vi ska sammanställa det arbete som gjorts av till exempel miljöorganisationer, FN, Världsbanken och EU för att se vad som är mest angeläget att ta itu med. Två orosmoln just nu är sprängningen av Kachovkadammen och hur det ska gå med kärnkraftverket i Zaporizjzja, säger hon och tillägger:

– Den andra uppgiften är att undersöka ansvarsfrågan och utreda hur man kan skapa rättsliga processer för att utkräva ansvar av Ryssland. Och för det tredje ska vi ta fram åtgärder för att reparera och förebygga ytterligare försämringar av miljön.

Wallström har själv ett nära band till Ukraina och har besökt landet flera gånger. Bara några år innan Rysslands fullskaliga invasion var hon på ett bröllop i Lviv i västra Ukraina.

– På morgonen tog vi en löprunda till stadens högsta utsiktspunkt. Det var på nationaldagen, den ukrainska flaggan vajade och folk satt och åt picknick. Där och då fylldes jag av hopp och tänkte att allt nog skulle bli bra. Och nu ser man bilder på när den ena bomben efter den andra faller. Allt har förändrats, det är så katastrofalt, säger hon.

Det måste vara tufft att jobba med en sådan tung fråga och möta så mycket elände.

– Ja, men samtidigt är arbetet framåtsyftande. Vi vill bygga upp, förebygga och reparera. Ukrainas ekonomi hänger på att naturen mår bra så att man till exempel kan odla spannmål.

undefined
Margot Wallström (S).

För två veckor sedan var Margot Wallström på besök i Kiev för första gången sedan hon fick uppdraget. Fler träffar lär det bli – men av förklarliga skäl går det ännu inte att säga hur länge hennes förordnande kommer att sträcka sig.

– Det var ett bra och konstruktivt möte, en intensiv dag. Ukraina menar att Ryssland ägnar sig åt ekocid, alltså omfattande miljöförstöring som ett medvetet led i krigföringen. Det är viktigt för dem att Ryssland ställs till svars för de skador de har åsamkat, säger Wallström.

I en intervju med Norran i fjol berättade Margot Wallström om sitt hittills enda möte med Vladimir Putin, i en betongbunker utanför Moskva för över 20 år sedan.

– Jag har aldrig sett en människa med så iskalla ögon. Man försöker ju alltid att småprata i alla förhandlingar, men det gick liksom inte med Putin. Det fanns inget smörjmedel, sade hon då.

Volodymyr Zelenskyj har hon däremot träffat flera gånger, inte minst i rollen som utrikesminister – och nu senast alltså i slutet på juni.

– Han är informell, han är direkt, han är enkel. Det är inga omvägar eller omskrivningar, han har inte tid med sådant utan går rakt på sak. Vi har pratat väldigt konkret om det uppdrag som jag har fått, det var ett effektivt och väldigt konstruktivt möte, säger hon.

Hur återuppbygger man egentligen ett land som fortfarande är i ett fullskaligt krig?

– Vi måste laga efter läge. Tyvärr finns det områden som vi förmodligen inte kommer att kunna besöka under mycket lång tid framöver eftersom det är fullt av landminor. Men vi kan till exempel bidra med viss kunskap och utrustning. Det går inte att ge en siffra på vad det kommer att kosta, det är nästan astronomiska belopp. Men vi måste göra allt för att hjälpa ukrainarna att hitta en väg framåt, säger Margot Wallström.                                                  

FAKTA

Margot Wallström, som fyller 69 i höst, är född och uppvuxen i Kåge. Hennes politiska karriär sträcker sig längre än 40 år tillbaka i tiden.

Hon satt för första gången i riksdagen mellan 1976 och 1977. Hon har varit biträdande civilminister, kulturminister, socialminister och utrikesminister.

Wallström har också haft en lång rad uppdrag inom statliga myndigheter, kommuner och förenings- och näringsliv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!