Vid 14.30-tiden i torsdags inleddes ännu en omhäktningsförhandling kring det misstänkta mordet i Skelleftehamn mellan den 20 och 21 februari, där en 50-årig man sitter häktad misstänkt för att ha mördat sin mamma.
Norran bevakade förhandlingen där åklagare Petra Hedberg och 50-åringen medverkade via videolänk och advokat Urban Rönnblom befann sig i rättssalen.
– Förundersökningen kan inte slutföras eftersom samtliga analyser från NFC i Linköping ännu inte har redovisats. Försvararen har begärt två veckor för slutdelgivning vilket ingår i den begärda tiden. Förlängning begärs därför till den 17 maj, var Petra Hedbergs budskap.
Varken under de korta offentliga delarna eller vid något annat tillfälle uppstod några problem vid förhandlingen.
Annat var det vid omhäktningen den 22 mars. Norran har berättat att 50-åringen då plötsligt gick till fysiskt angrepp mot häktespersonal inför att förhandlingen skulle börja (ljudet krånglade).
Han belades med handfängsel för att förhandlingen skulle kunna genomföras efter det tumultartade bråket.
Norran kan idag också berätta att mannen, i samband med att mamman påträffats död på förmiddagen den 21 februari och att sonen hade förts till den psykiatriska mottagningen vid Skellefteå lasarett, under en timmes tid gick till angrepp mot flera poliser.
Bråket var så utdraget och omfattande att poliserna som var först på plats fick kalla på förstärkning.
– Det har upprättats ett polisiärt PM kring händelsen, att det tog ett bra tag innan polisen fick kontroll på mannen. Men jag kan inte se att det har upprättats någon anmälan om våld mot tjänsteman, säger Pär Miller vid polisen i Skellefteå.
Åklagare Petra Hedberg leder förundersökningen. Hon hoppas kunna väcka åtal i mitten av maj.
Hur ser du på bevisläget, såväl den tekniska utredningen som vad 50-åringen sagt i polisförhör?
– Den misstänkte har under förundersökningen gjort uttalanden som talar för att han orsakat målsägandens död, men hans uppgifter har inte varit entydiga. Han har också, vid sidan om de polisförhör som hållits, till polis- och häktespersonal uttryckt att han tagit livet av sin mamma. Både i förhör och i samtal med polis och häktespersonalen har han beskrivit ett tillvägagångssätt som stämmer överens med den bevisning som finns.
Vilket typ av bevisning styrker hans uppgifter?
– Det handlar om de skador som dokumenterats på offret i den rättsmedicinska obduktionen som utfördes av Rättsmedicinalverket. Vi har också påträffat spår, däribland blod och föremål, som jag menar kan kopplas till våldsanvändningen. Den misstänkte har i förhör beskrivit hur han gått tillväga när mamman angreps bland annat med ett specifikt föremål. Ett sådant föremål har polisen sedan hittat i bostaden, där spår är avsatta såväl från mamman och sonen.
Hur tidigt kom dessa uppgifter från 50-åringen?
– De första uppgifterna han lämnar, där han beskrivit vad som har hänt, sker i ett så tidigt skede av utredningen att han vid den tidpunkten inte ens delgivits någon misstanke om något preciserat våld eller tillvägagångssätt utan enbart att han utsatt mamman för våld mot kroppen. Han beskrev, när han fördes från psykiatrin till polisarresten i Skellefteå efter ett dygn, ett ”åtstramande våld mot halsen”. Då kände han inte till något om några tekniska fynd som polisen gjort.
Petra Hedberg ger också beskedet att 50-åringen misstänks ha mördat mamman genom ”åtstramande våld” mot halsen, där det ska ha förekommit både föremål och händer.
Samtidigt visar den mindre sinnesundersökningen som genomförts, en så kallad paragraf 7-undersökning, att 50-åringen misstänks lida av en allvarlig psykisk störning.
Skapar inte detta osäkerhet kring mannens tillförlitlighet om de uppgifter han lämnar, att hans psykiska mående kan påverka hans svar?
– Ja, enligt den paragraf 7-undersökningen som har inkommit kan det enligt läkaren misstänkas att mannen led av en allvarlig psykisk störning både vid gärningen och undersökningstillfället. Det finns också vittnesuppgifter som iakttagit ett avvikande beteende från mannens sida i närtid till gärningen. Det har bland annat inneburit att personer reagerat och hört av sig till socialtjänsten innan denna tragiska händelse.
Petra Hedberg fortsätter:
– Eftersom det finns frågetecken kring hans psykiska mående, har detta också medfört att hans uppgifter har svängt från och till i förhör. I vissa förhör har han gjort medgivanden kring ett agerande som orsakat mammans död, för att i samma förhör sedan ha tagit tillbaka uppgifter. Det är svårt att exakt tolka honom, därför får vi nog vänta till huvudförhandlingen i Skellefteå för att slutligen få veta hans inställning till brottsmisstanken.
Kan någon fler vara inblandad?
– Utredningen har handlat om att kartlägga händelseförloppet och utesluta alternativa gärningsmän. Hittills har det inte framkommit att någon annan än den misstänkte vistats i bostaden när målsäganden bragts om livet. Men de sista NFC-analyserna vi inväntar handlar om att kontrollera spår som säkrats och på det sättet utesluta alternativa gärningsmän.
Går det att utskilja ett motiv?
– Det kommer förhoppningsvis att få en närmare förklaring vid huvudförhandlingen. Sonen och mamman har levt tillsammans och det ska ha funnits vissa meningsskiljaktigheter, men inte av den omfattningen att man kan förstå ett motiv till gärningen.
Enligt åklagaren upptäcktes våldsdådet genom att en nära anhörig på morgonen den 21 februari fick besked om att 50-åringen varit med om en trafikolycka i närområde, att han kört in i en vägbom.
– Den anhöriga fick en dålig känsla hur mannen betedde sig efteråt, därför begav hon sig till fastigheten där den döda kvinnan påträffades.
Advokat Urban Rönnblom:
– Min klient har gjort vissa medgivanden men han förnekar brottet mord. Jag vill inte precisera mer än detta medgivande som rör misstanken.
Förutom vad 50-åringen sagt i förhör påpekar åklagaren att mannen uttryckt till andra att han tagit livet av mamman.
– Vad han ska ha uppgett till exempelvis häktespersonal är något som får stå för åklagaren.
Vad sker nu?
– Vi har ännu inte fått ta del av förundersökningen. Först då kan vi bilda oss en uppfattning ifall det blir nödvändigt att begära kompletterande utredningsåtgärder, säger Urban Rönnblom.