Fyra häktade för mordet: ”Finns en stark motivbild”

20-åringen är en av fyra som nu sitter häktade för mordet i Malå – och när fredagens häktningsförhandling inleddes grät han hejdlöst. ”Det finns en familjekonstellation kring de häktade och där vi ser en stark motivbild”, säger åklagare Andreas Nyberg om rättsfallet som är unikt i Skellefteås kriminalhistoria.

Åklagare Andreas Nyberg menar att det finns en stark motivbild inom en familjekonstellation där fyra personer nu sitter häktade. Detta ska förklara varför våldsdådet ägde rum i Malå natten mellan den 12 och 13 februari. På fredagsförmiddagen hade samtliga häktningsförhandlingar genomförts.

Åklagare Andreas Nyberg menar att det finns en stark motivbild inom en familjekonstellation där fyra personer nu sitter häktade. Detta ska förklara varför våldsdådet ägde rum i Malå natten mellan den 12 och 13 februari. På fredagsförmiddagen hade samtliga häktningsförhandlingar genomförts.

Foto: Lennart Enkvist/Arkivbild

Skellefteå2023-04-28 10:03

Bakgrunden är våldsdramat i Malå natten mellan den 12 och 13 februari som inleddes med att maskerade personer fanns i bostaden och att det 30-åriga offret utsattes för knivvåld. Mannen dog senare på platsen.

Den 50-årige man och den 40-åriga kvinna, som sedan drygt två månader suttit häktade för mordet, omhäktades av Skellefteå tingsrätt på torsdagen.

Därefter häktades en man i 20-årsåldern, som greps i tisdags. Vid den polisinsatsen greps ytterligare en 20-årig man, vilket Norran berättat om.

undefined
Samtliga häktningsförhandlingar och omhäktningsförhandlingar kring mordet i Malå har hållits bakom stängda dörrar på grund av förundersökningssekretessen.

Fortsättning följde på fredagsförmiddagen, då inleddes häktningsförhandlingen i Skellefteå mot den sistnämnde mannen.

20-åringen, som hade advokat Urban Rönnblom vid sin sida i häktet i Umeå, grät oavbrutet när förhandlingen startade.

Flera gånger föll han ned med huvudet mot bordet framför honom, han skakade upprepade gånger på huvudet och såg mycket medtagen ut.

Tårarna fortsatte att komma när åklagare Andras Nyberg läste upp brottsmisstanken om mord i Malå.

Det fanns fyra skäl för häktning enligt åklagaren: risken att han flyr eller på annat sätt undandrar sig lagföring/straff, att han fortsätter begå brott, att han kan försvåra utredningen samt det mycket höga straffvärdet.

undefined
Advokat Urban Rönnblom fanns vid den mordmisstänktes sida när häktningsförhandlingen startade på fredagsförmiddagen. 20-åringen grät och skakade på huvudet när förhandlingen inleddes – och nu har den yngre mannen häktats för mordet i Malå.

– Min klient förnekar brott och bestrider åklagarens yrkanden om häktning och restriktioner under häktningstiden, meddelade advokat Urban Rönnblom.

Därefter beslutades att den fortsatta häktningsförhandlingen skulle hållas bakom stängda dörrar.

En timme senare kom beskedet: den yngre mannen är på sannolika skäl misstänkt för mordet i Malå och tingsrätten fann fyra skäl för häktning.

Rättens ordförande avslutade med att fråga 20-åringen ifall han uppfattat beslutet:

– Jag har uppfattat beslutet, svarade han med en djup suck.

Det innebär att fyra personer nu sitter häktade för mordet i Malå. Samtliga förnekar all inblandning i mordet.

undefined
Polisen genomförde en rad utredningsåtgärder den 13 februari timmarna efter larmet om våldsdådet i bostaden i Malå.

Åklagare Andreas Nyberg säger till Norran:

– Jag menar att förundersökningen visar så här långt att de här fyra personerna som nu sitter häktade för mord ingår i en familjekonstellation och att det där också finns en stark motivbild till varför mordet begicks, varför målsäganden mördades. Jag vill inte precisera något om själva motivet eftersom det kan försvåra utredningen, men vi ser en stark motivbild till gärningen.

När det gäller familjekonstellationen handlar det bland annat om att mor och son sitter häktade för mordet, det framgår av häktningsframställningarna och de kontroller som Norran har gjort.

Hinner ni väcka åtal den 25 maj?

– Det har gått drygt två månader vilket är en kort tid för att utreda ett mord. Dessutom sitter ju fyra personer häktade. Man kan säga att vi fortfarande är i en fas där det pågår ett insamlande av uppgifter.

undefined
Åklagare Andreas Nyberg meddelade på fredagen att en medelålders man, som tidigt utreddes för delaktighet i mordet i Malå, nu har avskrivits från utredningen och inte längre är brottsmisstänkt.

Vad betyder det?

– Förhörsuppgifter ska gås igenom och de fyra häktades uppgifter ska jämföras vilket innebär många kompletterande förhör. Den tekniska utredningen fortsätter där vi fått in vissa svar från NFC i Linköping, men där vi väntar på ytterligare analyssvar. Utredningsarbete med mobiltelefoner, datorer och övervakningskameror ingår också, svarar Andreas Nyberg.

Att åklagarna begärde och fick tingsrätten att besluta om yppandeförbud i slutet av mars – att det är ett lagbrott att berätta sekretessbelagda uppgifter om utredningen – fick sin förklaring när de två yngre männen greps i tisdags. I mars hade utredningsarbetet intensifierats mot männen som ännu inte satt frihetsberövade.

Tidigt i utredningen fanns också misstankar mot en medelsålders inlandsbo.

– Han är avförd från utredningen och misstänks inte för något brott, säger Andreas Nyberg.

Detsamma gäller den tonårspojke som tidigt utreddes. Han misstänks inte för något brott, vilket Norran tidigare berättat om.

undefined
Advokat Jens Nyström kommenterar åklagare Andreas Nybergs uttalanden om att en ”familjekonstellation som har en stark motivbild” misstänks ligga bakom mordet i Malå.

50-åringens advokat Jens Nyström:

– Jag vill att åklagarens uttalanden om de fyra häktades ”familjekonstellation” och en påstådd, stark motivbild i någon mån måste nyanseras. Att min klient skulle ha en stark motivbild för att begå ett sådant här våldsdåd ställer jag mig starkt kritisk till, likaså att han ingår i någon närmare familjekonstellation.

Poliser, åklagare, advokater och domare med lång erfarenhet av Skellefteås kriminalhistoria, som Norran talat med, säger att något liknande aldrig inträffat i modern tid: att fyra personer suttit häktade misstänkta för delaktighet i ett mord.  

Viktiga analysbesked

De två yngre männen som häktades på sannolika skäl misstänkta för delaktighet i mordet i Malå har inte tidigare suttit frihetsberövade. Det bekräftar åklagare Andreas Nyberg.

Att de två 20-åringarna först efter drygt tio veckor greps, anhölls och häktades för mord kan bara betyda en sak: analyser vid NFC i Linköping och/eller andra utredningsåtgärder tycks kunna koppla männen till brottsplatsen och/eller brottsoffret.

– Exakt vilken bevisning vi har vill jag inte gå in på, säger Andreas Nyberg. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!