Köpenhamn, Järva, Frankfurt, Husby, Manchester.
De senaste åren har det uppstått våldsamheter i samband med flera eritreanska fester runt om i Europa, med många skadade och gripna som följd. I samtliga fall har motdemonstranter drabbat samman med personer som uppfattats som trogna till den hårdföra eritreanska diktaturen.
I våras var det stor uppmärksamhet vid en eritreansk fest på Sörböleskolan, då flera personer omhändertogs av polis. I lördags kväll var det dags för en ny fest på samma plats; den här gången kastades det sten mot en bil i samband med att festdeltagarna lämnade skolan.
Nu kan Norran berätta att eritreaner i Skellefteå förgäves försökte stoppa festen. Nasser Nuru, medlem i Eritreanska föreningen i Skellefteå, säger att han skickat brev till kommunalrådet Lorents Burman (S).
I brevet beskrivs festens arrangör, föreningen Eri-United, som den eritreanska regimens ”förlängda arm”. Och kommunen anklagas för att tillåta regimens anhängare att använda kommunens lokaler för ”sammankomster och propaganda”.
Inför den tidigare festen i maj kunde Norran visa hur personal vid eritreanska ambassaden gjort reklam för festen i sociala medier. Men festens arrangör, Eri-United, har hela tiden nekat till att ha kopplingar till diktaturen.
Norran har varit i kontakt med Eri-Uniteds ordförande Mogos Solomon, men han vill inte ge någon kommentar.
Så här sa han om kritiken tidigare i år, i samband med den förra eritreanska festen:
– Vi dansar, äter mat, skrattar och umgås. Det är inget mer än så. Folk sprider lögner och hat i sociala medier. De vill inte att vi ska ha festen i Skellefteå av någon anledning, jag vet inte varför. Men det är vår rättighet och skyldighet att respektera vårt land och vår självständighet, ingen kan hindra oss från att göra det.
I Eritreanska föreningens skrivelse till Lorents Burman står: ”Det finns stor oro för våldsamma sammandrabbningar utifrån vad som hänt inte bara i Sverige men även i andra länder där regimen haft sammankomster den senaste tiden. Vi vädjar till er att se över denna fråga skyndsamt.”
Men svaret från politikern blev en besvikelse.
– De hävdar att de inget kan göra, säger Nasser Nuru.
Lorents Burman säger till Norran att alla som flyr till Skellefteå och Sverige ska kunna leva ett liv fritt från förföljelse och trakasserier. Samtidigt poängterar han att kommunen har begränsat utrymme att förbjuda specifika föreningar från att hyra en lokal.
– Personligen hade jag önskat att vi haft stöd att kunna neka uthyrning av kommunala lokaler till specifika organisationer. Vi vill ju inte att eritreaner i Skellefteå ska utsättas för obehag och våld, säger han.
– Men det finns egentligen inget utrymme för oss att göra egna ställningstaganden kring olika föreningar. Det skulle i så fall krävas att det är en terroristorganisation eller rasistisk förening eller så. I övrigt ska vi betrakta alla på samma sätt, opartiskt. Om vi inte gör det riskerar vi att bryta mot lagen.
Han efterlyser tydligare riktlinjer från regeringen och SKR (Sveriges kommuner och regioner) kring hur kommuner ska förhålla sig till den eritreanska statens aktiviteter i Sverige. Det skulle underlätta för att i framtiden kunna stoppa mötesbokningar, konstaterar han.
Båda festerna i Skellefteå ledde till oroligheter. Hade de inte kunnat stoppas av säkerhetsskäl?
– Här har både justitieombudsmannen och justitiekanslern varit väldigt tydliga. ”Säkerhetsskäl” får inte åberopas som ett slags svepskäl för att hindra allmänna sammankomster. Att folk blir upprörda och att det blir oroligheter är inte i sig skäl nog att stoppa ett evenemang, yttrandefriheten är så pass långtgående, säger Lorents Burman.
Kommer ni att agera annorlunda om det kommer fler festansökningar i framtiden?
– I dag har vi som sagt inget lagutrymme för att säga nej till en ansökan. Därför är det viktigt att SKR och regeringen tar tag i detta, det är ju fler kommuner som det berör. Vi vill inte att sammankomster som skapar oro ökar i framtiden, säger Lorents Burman.