Norran ringer upp Allan Schwartz eftersom Roma Institutet och Unga Rimon har sin adress hos honom. Dessutom pekas han ut av flera personer som Norran pratat med i granskningen som den person som de haft kontakt med.
På Linkedin utger han sig för att vara "romsk jämställdhetskonsult och sakkunnig inom romska integrationsfrågor på Roma Institutet”. Personer i hans närhet sitter i Unga Rimons styrelse och han var själv ordförande i föreningen i november 2023, enligt ett dokument.
Roma International uppges ha samma telefonnummer i Skellefteå som Roma Institutet och Allan Schwartz har även flertalet gånger uttalat sig för romers räkning i Skellefteå.
LÄS MER: Norran avslöjar: Föreningar misstänks ha lurat till sig stora bidrag - polisanmäls
Vi börjar med att fråga om jävet som gjorde att ansökan om att starta ett romskt kulturcentrum drogs in i december 2023.
Vad var det för jäv?
– Alltså jag vet inte någonting alls om det. Jag är inte insatt i det, säger Allan Schwartz.
Ni hade med Maggie Zingmark i det här?
– Ja, man kan säga så här att vi frågar om råd och lite sånt av henne.
Allan medger att han varit delaktig i att skriva ansökan om pengar till RIKKC.
Norran berättar att vi läst om bidragsfusket i Malmö, att vi tittat på föreningarna här och att vi hittat saker som ser märkliga ut.
Det står att ni skulle samarbeta med museet och Visit Skellefteå. Men det stämmer inte enligt dem. Hur förklarar du det?
– Naturligtvis, eftersom det här är i en etableringsfas så ska det byggas upp successivt. Och vi har ju haft samarbete med museet i Skellefteå tidigare. Vi har inte bedrivit projektet i den grad att vi skulle kunna säga att vi har alla samarbetspartnerna klara utan det är en process.
Vi berättar om vad vi sett kring protokollen.
Hur kan det komma sig att olika myndigheter fått olika protokoll från samma möte?
– Jag kan inte uttala mig om det då jag inte är insatt i det, säger Allan Schwartz.
Är du inte insatt i Roma Institutet?
– Jag är insatt i organisationen men jag är inte insatt i frågan.
Vi såg också att det gjordes en enkät inför RIKKC med olika bud på hur många personer som medverkade i enkäten 900 eller 3 000. Hur förklarar du det?
– Det beror på om man bara räknar Västerbotten. I Västerbotten är det 900 som deltagit.
Han förklarar att de egentligen inte ska gå utanför Västerbotten, men att de diskuterat frågan med personer i de övriga tre norra länen.
Annica Bray, som presenterade analysen, enligt protokoll (arbetet med sammanställningen gjordes inom Exploratoriet enligt henne) minns inte den exakta geografiska avgränsningen. Men enligt analysen till enkäten så ingick även andra län i den lägre siffran.
Allan Schwartz uppskattar det finns fyra till fem tusen romer och resande i de fyra nordligaste länen. Och i Skellefteå tror han att det bor 300 till 400 romer och resande – minst. Skellefteå kommun har dock bara kommit i kontakt med 30–40 romer här.
Din roll i föreningarna, Roma Institutet och Unga Rimon, vad är den?
– Informatör och konsult.
Du är inte ordförande?
– Nej.
I ett protokoll från Roma Institutet framgår dock att han är ordförande under perioden 2020–2024.
Norran försöker få fram vem som är ansvarig i Roma International men Allan Schwartz svarar att det ”råder sekretess” på uppgifterna.
Många personer i protokoll och andra dokument tycks inte vara folkbokförda i Sverige. Kan du förklara det?
– Nu förstår jag inte frågan. Du ställer så konstiga frågor.
Norran förklarar vad vi sett i handlingarna och att personer som uppges inte finns i några offentliga register.
– Det är många som är finska medborgare och andra medborgare. Den romska gruppen i Sverige består av sextio olika grupper. Så att vissa har medborgarskap i sitt eget land.
Varför ska de då ta del av föreningsstöd?
– Varför inte?
Det är svenska skattepengar.
– Jo, men nu är det så att de byggt det ideellt. De har inte lön eller liknande. Det är ideellt arbetande personer.
Men de får ju stöd för olika insatser som riktar sig till den gruppen.
– Det är inte de som får, det är organisationen som får.
Känner myndigheterna till att det är personer från andra länder som får pengar?
– Ja, i och med att de finns i Sverige och arbetar i Sverige så, jag antar det. Inte vet jag.
Han tillägger:
– Vet du vad, dina frågor är så diskriminerande så att jag tackar och har inga fler kommentarer.
Sedan lägger han på luren.
Norran kontaktar Maggie Zingmark (S), som enligt egen uppgift engagerat sig som medmänniska för de romska föreningarna. Enligt protokoll kan vi se att hon varit med vid möten kring RIKKC åtminstone sedan 2018 och har bland annat beteckningen projektarbetare, rådgivare och administratör.
Vi hade gärna velat prata med henne i telefon, men hon väljer att svara per mejl. Hon medger att hon blev jävig när hon utsågs till lekammarevisor i Visit Skellefteå och dito suppleant i Skellefteå Museum efter sommaren. Hon är även revisor för kommunstyrelsen, som i sin tur beslutar om stöd till föreningen.
”Vi har en stående punkt på dagordningen som är jäv och är vana vid att hantera det. Jag och vår ordförande såg inga problem med att hantera det då det finns sex andra kommunrevisorer, som kan ta min plats om jag lämnar rummet vid dessa tillfällen”, skriver hon.
Varför upptäcktes jävet inte innan?
”Jag har inte jobbat med ansökan utan varit rådgivare till föreningen Unga Rimon.”
Norran kan dock konstatera, via en mängd handlingar, att hon varit involverad i arbetet kring RIKKC sedan 2018. Hon står även som firmatecknare och behörigt ombud på ansökan till Kulturrådet, vilket torde vittna om god kännedom om projektet.
När det gäller samarbeten med kommunala bolag och föreningen Unga Rimon så hänvisar hon till tidigare samarbeten och att både styrelser och vd:ar bytts efter valet. Unga Rimon måste därför ”börja om och hitta nya kontakter”.
Maggie Zingmark nekar till att hon fått rådet av partikollegor att dra tillbaka ansökan.
”Nej, jag hade ett möte där jag meddelade mitt beslut till vår ledamot i samrådet”, skriver hon.
Hon vill inte uttala sig om Roma Internationals eller Roma Institutets eventuella oegentligheter.
”Jag är inte medlem eller engagerad i dessa föreningar över huvud taget. Jag svarar inte på lösa anklagelser om oegentligheter.”
Norran undrar även vilket förhållande hon har till Allan Schwartz. Hon svarar att det inte är relevant.
Har du sett tecken på oegentligheter inom den romska verksamheten?
”Jag har inte varit ”involverad”, alltså varit engagerad i deras verksamhet, annat än som rådgivare inom projekt. Det finns tråkigt nog konflikter både internt och externt mellan olika romska grupperingar och när det gäller myndighetsutövning, fördomar om och diskriminering av särskilt de finska romerna, beroende på deras klädsel. Det är en av anledningarna till att de behöver rådgivning. Olika kulturer och olika världar möts och de kan inte förstå varandra. Det finns ärliga och oärliga människor, men man ska inte dra alla över en kam.”
Norran sms:ade Allan Schwartz och bad om att få ställa fler frågor per telefon. Vi har även mejlat frågor till honom. Han har inte återkopplat. Vi ville bland annat ställa frågor om vad pengarna går till samt kring deras redovisningar.