Så säger chefen om förändringar i Aromköket

Det kan bli fler parallella spår när det lagas mat i Aromköket på Skellefteå lasarett. Kommunen tänker nämligen behålla sitt sätt att leverera mat även om region Västerbotten slopar kantinerna.

Interiör från Aromköket. Kantiner som syns på bilden ska eventuellt bort från sjukhusets verksamhet, men inget är bestämt.

Interiör från Aromköket. Kantiner som syns på bilden ska eventuellt bort från sjukhusets verksamhet, men inget är bestämt.

Foto: Samuel Söderlund

Skellefteå2024-01-17 05:00

Storköket som finns på sjukhuset heter Arom och drivs av Skellefteå kommun. Regionen köper de portioner som ska serveras till lasarettets patienter och personalrestaurang. I övrigt lagar köket mat till hemtjänsten samt vård- och omsorgsboenden i Skellefteå kommun.

Som Norran berättade i går funderar regionen på att ändra system för serverad mat. Alternativet är portionslådor som värms ute på avdelningarna. 

Den klassiska kantinen som rullas in på avdelningen och mat som portioneras på tallrikar av personalen skulle i så fall försvinna.

Inget är bestämt och frågan ligger hos regionstyrelsen. 

Peter Lundmark är måltidschef i Skellefteå kommun. Han säger att han inte vet hur det ska bli och inväntar regionens beslut.

– Jag har ingen aning om när de fattar beslut, men det var i alla fall sagt att saken skulle diskuteras nu i början av 2024. 

– Sedan får vi ta tag i frågan och se vad vi ska göra. Det är oklart om vi måste skaffa annan utrusning och hur vi skulle rymmas i lokalerna. 

Om det görs en omläggning så blir det bara för regionens räkning. 80 procent av alla måltider som görs går till kommunal verksamhet, och där planeras inga förändringar. Det som går till boenden skickas varmt i kantiner där personal lägger upp på tallrik och det som ska till hemtjänst kyls och förpackas i portionslådor. 

Det kan alltså bli olika spår inom produktionsköket beroende på vem som är beställare av maten. 

Köket Arom har 30-35 anställda. De gör i snitt 2 500 mål per dag, varav 500 säljs till regionen och 2 000 serveras inom kommunens verksamheter. 

undefined
Skellefteå kommun driver Aromköket och måltidschef Peter Lundmark är ansvarig.

Mat som är kyld kan transporteras långa sträckor i kylbilar. Hållbarheten är lång och den behöver inte vara lagad samma dag som den serveras. Men Peter Lundmark ser ingen risk för att Arom skulle läggas ner och allt produceras i Umeå.

– Nej, behovet av mat finns alltid och kommunens behov är ju hela 80 procent av det som görs i köket, säger han. 

Skellefteå kommun hyr kökets lokaler av regionen och hyreskontraktet gäller till utgången av 2026. Om avtalet skulle sägas upp är regionen skyldig att skaffa ersättningslokaler åt kommunen.

Kökets totala ytor är 1 937 kvadratmeter och varmhyran inklusive el och utrustning är cirka fem miljoner per år. 

Politiskt styrs Arom av en måltidsnämnd där det sitter både kommun- och regionpolitiker. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!