Enligt den utredning som gjorts i regionen går trenden mot att patientmaten serveras som kylda enportionsrätter som värms på avdelningarna. De metoder som kan användas är cook and chill och i Umeå används metoden steamplicity, där råa eller förkokta råvaror portionsförpackas för att sedan ångkokas klara i mikrovågsugn.
Enligt utredningen är det bara i fyra regioner där det helt eller delvis finns en annan modell. En av dessa regioner är alltså Västerbotten, rapporterar VK.
Bland de fördelar som finns med enportionsrätter är att valbarheten och delaktigheten för patienten ökar, patienterna är nöjdare, matsvinnet minskar med mellan 50 och 70 procent och kostnaderna för måltidsverksamheten blir lägre.
Andra fördelar är att anhöriga ska kunna köpa mat på avdelningen, leveranserna till avdelningsköken blir färre och antalet specialkostportioner som behöver tillagas blir färre. Vid till exempel Södersjukhuset i Stockholm har specialistkostportionerna minskat från 30 till 2 procent.
I utredningen konstateras att det finns en del brister med enportionsrätter. Exempel på dessa är att kryddningen kan förbättras, portionerna är för stora och att trivseln runt måltiderna och hur maten ser ut är viktig.
Frågan om måltidsstrategin var uppe vid hälso- och sjukvårdsnämndens senaste möte.
– Vi tog inget beslut utan det blev som en information. Det kommer att hamna hos regionstyrelsen nu, berättade nämndens ordförande Anna-Lena Danielsson (S).
Förslaget handlar alltså om att man ska ha de kalla rätterna vid alla sjukhus. Det förslag som nu presenterats innebär också att det blir två produktionskök inom regionen. Ett av köken ska ligga i Umeå och maten ska transporteras till Lycksele.
Det andra produktionsköket placeras i Skellefteå där samarbetet med Skellefteå kommun ska fortsätta att diskuteras.
– Det innebär ett större utbud att välja på och det ska se likadant ut både i Umeå, Skellefteå och Lycksele, säger Anna-Lena Danielsson.
Det finns alltså ännu inte något beslut om detta.
– Utan det kommer upp i regionstyrelsen, förklarar Danielsson.
Tanken är att Norrlands universitetssjukhus tillagar patientmåltiderna som skickas till Lycksele. Detta ska vara infört under 2025. Men även om Lycksele sjukhus upphör med tillagningen av måltider så kommer de att behålla tillagningen till personalrestaurangen.
En konsekvens av förändringen i Lycksele blir dock ett personalöverskott på 2–3 personer jämfört med i dag.
De anställda på lasarettet i Lycksele har varit kritiska då de hört talas om förändringarna. Överläkaren Lars T Johansson sa i en tidigare intervju att många patienter uttryckt sin uppskattning över att få mat som serveras varm direkt från lasarettsköket.
– Jag betvivlar inte att cook and chill och steamplicity har ett bra näringsinnehåll. Men det spelar inte någon roll vilket näringsinnehåll det är om patienterna inte äter maten, säger han.
Johansson tycker att tillagningen av patienternas mat ska vara kvar i Lycksele.
– Att köra 13 mil med plastförpackad mat som ska tillagas färdig i en mikrovågsugn – det tycker jag inte låter som ett miljövänligt alternativ, säger Lars T Johansson.