Tvingas ta lån för att få hem sin pappa

Skelleftebon Anders Jakobsson som drabbades av hjärnblödning under sin semester är fortfarande kvar på sjukhuset i USA. Familjen får ingen hjälp av försäkringsbolaget, utan tvingas ta banklån för att bekosta transporten hem till Sverige.

Anders Jakobsson vårdas för hjärnblödning på sjukhus i Connecticut. Läget är nu stabilt och han har fått lämna intensivavdelningen.

Anders Jakobsson vårdas för hjärnblödning på sjukhus i Connecticut. Läget är nu stabilt och han har fått lämna intensivavdelningen.

Foto: Privat

Skellefteå2024-07-06 20:00

Norran har tidigare skrivit om Anders Jakobsson från Skellefteå som fick en hjärnblödning under sin semester i USA i samband med att han ramlade i en trappa. Efter en miss med adressändring står Anders och familjen helt utan rätt till försäkring, med sjukhusräkningar som uppgått till 100 000 kronor om dagen.

Familjen vill ingenting hellre än att få hem Anders, men eftersom försäkringen inte gäller behöver de själva bekosta transporten hem. En kostnad som landar på över 1,5 miljoner kronor.

Totalt handlar det om flera miljoner kronor för att täcka både sjukhuskostnader och sjuktransport hem till Sverige.

Jenny Wallin, dotter till Anders, och hennes tre syskon har försökt allt för att få hem sin pappa. 

– Hos Folksam är dörren stängd. Där finns det ingenting att göra. Vi har också varit i kontakt med regeringen, UD och ambassaden, och kollat upp om det finns möjligheter genom hans fackmedlemskap, men det är ingen som kan hjälpa. Vi står helt ensamma i det här, säger Jenny Wallin. 

För att få hem sin pappa har syskonen därför blivit tvungna att ta ett stort banklån.

– Lånet är på 1,5 miljoner kronor. Även om vi var beredda på det är inte det roligt att behöva låna pengar, men det finns inte så mycket till val helt enkelt, säger Jenny Wallin. 

undefined
Jenny Wallin är dotter till Anders. Hon är tacksam för alla som har engagerat sig i fallet och skänkt pengar till insamlingen.

Syskonen har även bedrivit en insamling för att få hjälp med kostnaderna för vård och transport. En insamling som är uppe i 220 000 kronor. 

– Pengarna från insamlingen kommer också att gå till ambulansflyget för lånet räcker inte för att täcka hela kostnaden, säger Jenny Wallin. 

Dottern beskriver situationen som väldigt påfrestande för familjen. 

– Men man måste gå in i ett ”mode” där det är steg för steg som gäller. Delmål ett var att han skulle överleva, och nu är delmål två att han ska hem, säger hon.

När Anders väl är hemma väntar nästa ekonomiska frågetecken i form av notan för vården på det sjukhus i Connecticut där han varit inlagd sedan den 21 maj. 

– Vi har ingen aning om hur vi gör med räkningen från sjukhuset. Vi vet ingenting om den än, men vi förstår att det är flera miljoner som den är uppe i, säger Jenny Wallin. 

undefined
Kostnaden för ambulansflyget som föra Anders Jakobsson över Atlanten är 140 000 euro - ungefär 1,6 miljoner kronor.

Nästa steg blir att få in pengarna på kontot för att sedan kunna boka det ambulansflyg som ska föra Anders Jakobsson tillbaka till Sverige. 

– Det känns helt underbart att han ska få komma hem, säger Jenny Wallin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!