I lördags rapporterade Norran om att Kågeälven nyligen varit ovanligt brun och grumlig. Thomas Johansson, engagerad i Kågeälvens nedre fiskevårdsområde, anser att symtomen tyder på att gödsel från åkrarna hamnat i älven. Bönderna ifråga har dock kommunicerat med kommunen och förklarat att de inte gödslat där i närtid.
Thomas förde också fram teorin att en avverkning vid älvkanten kan ha förvärrat erosionen, det vill säga att kanter rasar ned i älven.
Alfred Olofsson, mjölkbonde i Ersmarksängarna, säger att han och övriga lantbrukare i området känner sig påhoppade.
– Nu har vi för det första inte gödslat där. Och om det hade gödslats ska det till enorma mängder för att det ska märkas i älven, tusentals kubik, det är orimligt.
Färg och lukt skulle också kunna komma från jord och lera som lösgjorts i regnet, fortsätter han.
Att den nyligen genomförda avverkningen skulle ha förvärrat risken för erosion håller han inte heller med om.
– Risken för erosion blir inte sämre så länge mindre träd och buskar ges mer utrymme att växa, vilket är fallet nu. Det förbättrar rotsystemen på platsen. Rotsystemen från de större träd som avverkats finns också kvar under lång tid.
Att lämna kvar stora träd kan också öka risken för erosion, fortsätter Alfred Olofsson:
– Exempelvis om de blåser omkull, och det bildas en rotvälta. Även tjälen kan trycka upp och göra att träden står sämre. Det ger ökad risk för erosion.