Burman inte oroad för Sara kulturhus efter kraschen

Samhällsbyggnadsbolaget, SBB, som äger Sara kulturhus krisar, men det oroar inte kommunalrådet Lorents Burman (S). "Nej, inte i nuläget. Åtagandet de har gäller", säger han.

Kulturhusets ägare SBB har problem med ekonomin.

Kulturhusets ägare SBB har problem med ekonomin.

Foto: Ulrika Nohlgren/Lars Eriksson/Johan Nilsson

Skellefteå2023-05-15 13:00

I förra veckan rapporterades det om att SBB:s aktie rasade. Anledningen var att fastighetsbolaget tyngdes av skulder och hade fått sänkt kreditbetyg. Det gjorde att räntekostnaderna ökade, vilket anstränger ekonomin. Liksom många fastighetsbolag har SBB kunnat låna billigt under en period och kraftigt ökat sitt fastighetsinnehav, men stor upplåning innebär också större risk.

SBB äger Sara kulturhus och kommunen hyr fastigheten av bolaget. Men kommunalrådet Lorents Burman i Skellefteå är inte oroad.

– Vi har ett hyresavtal som gäller i 48 år, oavsett vad som händer i framtiden och även om huset byter ägare. På så sätt är det ett tryggt och förutbestämt avtal som styrs av indexuppräkning. Med ett sådant avtal kan vi sova gott.

Han tillägger att SBB dessutom varit övertydliga med hur viktigt Sara kulturhus är i bolagets fastighetsbestånd.

Men om SBB går i konkurs – vad händer då?

– Jag vill inte spekulera om aktiebolag. Men det kommer alltid att finnas någon som tar vid.

Om det händer, skulle kommunen kunna ta vid då?

– Ja, ja, kommunen kommer att ta ansvar om det inte går som planerat.

Norran har tidigare berättat att SBB även äger 766 hyreslägenheter och 123 vård- och omsorgslägenheter i Skellefteå. Dessutom har bolaget fått markanvisningar för nybyggen på flera platser i kommunen. Tidigare har det nämnts att 1 500 bostäder skulle byggas. Så även detta kan påverkas av de finansiella problemen.

Ett ytterligare orosmoln till är att hela fastighetmarknaden har kallnat.

– Det är tvärstopp i hela landet. Vi måste bygga tiotusen bostäder till 2030. Alla som ska jobba här ska ha någonstans att bo. Det finns de aktörer som blivit tveksamma. Sedan i höst är det nog fem till tio stycken som vi plockat av markanvisningar och gett till andra byggherrar.

Kommer Skebo att bygga mer då?

– Jo, Skebo har redan stor produktion men vissa objekt som andra hade markanvisning på har Skebo tagit över. De kommer att få ta på sig fler projekt.

Han tillägger:

– Det är skillnad mellan Skellefteå och övriga Sverige. Många vill trots allt bygga här och vi har även nya aktörer på gång, som upplever utmaningar i söderöver. 

En ihållande lågkonjunktur vill han inte ha.

– Vi planerar nu för det som ska byggas om tre till fyra år. Det som händer nu är ett litet hack i skivan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!