Efter nya dödsfallet – det här vet vi

Sedan tidigare utreder polisen tre dödsfall med kopplingar till Northvolt. Nu utreds även ett fjärde. Här sammanfattas några viktiga fakta om vad vi vet om dödsfallen.

Polisen utreder totalt fyra dödsfall med kopplingar till Northvolt Ett i Skellefteå. Samtliga utredningar som rör dödsfallen är rubricerade utan misstanke om brott, meddelar polisen.

Polisen utreder totalt fyra dödsfall med kopplingar till Northvolt Ett i Skellefteå. Samtliga utredningar som rör dödsfallen är rubricerade utan misstanke om brott, meddelar polisen.

Foto: Angelika Doverstål

Skellefteå2024-08-06 13:39

I juni rapporterade Norran om två unga män som avlidit oförklarligt i Skellefteå.

Trebarnspappan Mahari Baraki, 33 år, hittades i januari död i sin säng i Skellefteå dagen efter sitt kvällsjobb på Northvolt, där han arbetade som städare åt Sodexo.

undefined
Mahari Baraki, 33 år, hittades oförklarligt död den 5 januari i år. Hans änka Ksanet Okbay söker nu svar på vad som ligger bakom dödsfallet. Mahari lämnar bakom sig tre barn, bland andra dottern Eldana, 10 år.

Maedin Ghidey Embaye, 19 år, gick en dryg månad senare av sitt nattskift på batterifabriken. Nästa dag – den 23 februari – hittades även han död i sin säng i hemmet i Skelleftehamn.

undefined
Hadas Kibrom Woldemariam håller upp ett fotografi från när hennes son Maedin Ghidey Embaye, 19 år, tog studenten.

Några månader senare, i början av juni, dog 59-årige Northvoltarbetaren Per-Håkan Söderström. Dagen innan hade han jobbat kväll och när han inte dök upp vid platsen där kollegorna skulle hämta upp honom inför nästa kvällspass blev de oroliga. De åkte därför hem till honom – då var Per-Håkan död.

– Han hittades på balkongen, har sambon Lena tidigare sagt till Norran.

undefined
”Jag vill veta varför han dog”, sa Per-Håkan Söderströms sambo Lena när Norran träffade henne för några veckor sedan.

De obduktioner som gjorts i de tre fallen har inte kunnat fastställa dödsorsaken och dödsfallen beskrivs av polis som oförklarliga. Polisen har dock begärt ytterligare analyser från Rättsmedicinalverket, för att se om dödsorsak går att fastställa.

Northvolt har tidigare meddelat att de välkomnar polisens utredning. Tidigare i somras skrev de även så här i ett mejl till Norran: ”Vi vill understryka att inget i vare sig polisens eller arbetsgivarnas egna utredningar hittills har visat på någon koppling till arbetet.”

Även Sodexo, där 33-årige Mahari Baraki var anställd, har meddelat att det är ”mycket viktigt att det utreds”.

På tisdagen meddelade polisen att ytterligare ett dödsfall och ett akut sjukdomstillbud kopplat till Northvolt utreds. ”Även dessa två personer arbetade på den aktuella arbetsplatsen. Händelserna inträffade i juli 2024, sjukdomstillbudet inträffade på arbetsplatsen medan dödsfallet skedde utanför arbetet”, skriver polisen.

I nuläget finns inget konkret samband mellan händelserna. Polisen har inte heller kunnat klarlägga vad som orsakat händelserna.

Samtliga utredningar som rör dödsfallen är rubricerade utan misstanke om brott, det finns alltså ingen brottsmisstanke. Gällande den utredning som rör vållande till sjukdom har ingen förundersökning inletts och det finns inga brottsmisstankar.

”Svar från tidigare begärda analyser väntas dröja ytterligare några veckor. Utredningsarbetet fortgår, inkomna tips bearbetas och fler förhör kommer att hållas”, skriver polisen.

Statistik

Det är väldigt ovanligt att unga personer utan underliggande sjukdomar dör. I juni skrev Norran så här:

”En person har avlidit oförklarligt i åldrarna 15 till 19 år i Västerbotten sedan statistiken startade 1997 till 2022, enligt Socialstyrelsens dödsorsaksstatistik. I åldrarna 15 till 34 år har knappt en man per år dött oförklarligt i Västerbotten från 1997 till 2022.”

Northvolt har tidigare hänvisat till statistik från Folkhälsomyndigheten. Den visar på att 1,5 personer per 1 000 dog i förtid 2021, men i den siffran ingår alla dödsfall i åldersgruppen 15 till 64 år, oavsett dödsorsak. Att referera till den statistiken upprör dock Karin Broberg, professor i miljömedicin på Lunds universitet och Karolinska institutet.

– Självklart ska man vara medveten om att det finns en slump. Men när det är ett kluster som drabbas på det här sättet på en arbetsplats är det ofta en signal på att det kan finnas något i arbetsmiljön som är farligt, har hon sagt till Ny Teknik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!