Äntligen: Nu får personalen ordentliga arbetskläder

Ett ordentligt vinterställ, skaljacka och regnkläder. Två år efter Norrans granskning av Skellefteå kommuns klädkonto får nu personal inom förskola och fritidshem ändamålsenliga arbetskläder så att de kan arbeta utomhus. Bra, men försent, tycker barnskötaren Linda Lundgren.

Barnskötaren Linda Lundgren är glad över de nya arbetskläderna.

Barnskötaren Linda Lundgren är glad över de nya arbetskläderna.

Foto: Wilhelm Sandelin Anton

Skellefteå2021-10-29 07:00

För två år sedan avslöjade Norran att det fanns ett stort missnöje kring de arbetskläder som gavs till personal inom förskola och fritidshem i Skellefteå kommun. De anställda fick tunna kläder vart fjärde år som inte var anpassade för vintertemperaturer, trots att personalen förväntas vara ute och leka med barnen året om.

Samtidigt fick anställda inom vissa mansdominerade yrken arbetskläder för över 8 000 kronor per person och år.

Norrans publiceringar ledde till starka reaktioner och nu, två år senare, har det bestämts att personalen ska få bättre arbetskläder.

Förändringen innebär att de anställda nu får ett grundutbud bestående av en varm jacka, ett par varma byxor, en skaljacka, ett par skalbyxor och en regnjacka. De varma kläderna kan bytas ut mot en overall om så önskas.

undefined
En referensgrupp med tolv medarbetare har fått tycka till om hur de nya arbetskläderna borde se ut.

– Alla medarbetare ska ha kläder efter väder och vi har arbetat med den här frågan länge. Vi började faktiskt redan innan ni gjorde er granskning, säger Kerstin Steinvall, chef för avdelning förskola på Skellefteå kommun.

Anledningen till att förändringen sker nu är att Skellefteå kommun har upphandlat ett nytt ramavtal för arbetskläder. Förskolan har budgeterat 800 000 kronor för de nya kläderna och redan nu levereras de löpande till de olika enheterna i kommunen. Totalt ska drygt 1 100 anställda få nya kläder.

– Det känns tudelat. Å ena sidan känner jag att det är jättekul och efterlängtat, å andra sidan tycker jag att vi skulle ha fått sådana här kläder för länge sedan, säger barnskötaren Linda Lundgren.

Just nu pågår ett arbete med att se till att all personal får möjlighet att prova de nya kläderna. Hos leverantören i centrala Skellefteå finns till exempel en utprovningslokal – och viss personal i till exempel kommunens ytterområden får prova kläderna ute i verksamheterna.

undefined
Linda Lundgren provar arbetskläderna i utprovningslokalen i centrala Skellefteå.

Sofie Fahlgren jobbar på Hjoggböle förskola- och fritidshem. I en av Norrans publiceringar för två år sedan berättade hon hur personalen då fick köpa egna kläder för att överhuvudtaget kunna jobba på vintern.

– Barnen vill vara ute och då måste vi lägga privata pengar på kläder för att kunna utföra vårt jobb. Vi får köpa egna ullsockor, ullvantar, och ordentliga vinterskor. Innekläder får vi inte heller. Vintertid blir det väldigt dyrt i och med att vi är ute så pass mycket, sa hon då.

När Norran når henne nu berättar hon att hon och hennes kollegor nyligen har fått prova de nya arbetskläderna.

– Vi är glatt överraskade, nu får vi äntligen kläder som är anpassade för olika väder. Det känns jättebra, säger hon.

Redan innan Norrans granskning publicerades 2019 kände kommunen till att personalen hade klagomål på de dåvarande arbetskläderna. Ändå har ingenting hänt förrän nu. Kerstin Steinvall berättar att det beror på att det har tagit tid att tillgodose personalens önskemål.

undefined
Kerstin Steinvall, avdelningschef förskola vid Skellefteå kommun.

– Det har tagit den här tiden för att det har behövts. Vi har anordnat workshops och har arbetat med referensgrupper med medarbetare och fackliga representanter för att så många som möjligt ska bli nöjda.

Sofie Fahlgren tycker det är synd att det har tagit tid, samtidigt säger hon att hon förstår att det inte är någon enkel fråga.

– Sådana här beslut tar väl tid, det är synd men ändå förståeligt. Det viktiga för mig är att det blir bra i slutändan, konstaterar hon.

.

.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!