Efter misstänkta fifflet – kommunen lämnar tillbaka bidrag

Kommunen fick bidrag för att göra insatser för romer. Men efter att oegentligheter uppdagades kring en förening vill politikerna skicka tillbaka bidraget till länsstyrelsen.

Kommunen vill lämna tillbaka bidrag som de fått.

Kommunen vill lämna tillbaka bidrag som de fått.

Foto: Janerik Henriksson/skärmdump/Johanna Sandgren

Skellefteå2024-04-16 18:00

Nyheten i korthet

  • Föreningen Unga Rimon, som representerar romer, utreds för bedrägeri efter misstänkta oegentligheter.
  • Skellefteå kommun, som polisanmälde föreningen, föreslår nu att ett statsbidrag de fått på 965 000 kronor betalas tillbaka.
  • Det skulle användas för att stärka romers inkludering. Men kommunen kan inte samverka med den misstänka föreningen.

Norran avslöjade i februari om romska föreningar som misstänks lura till sig miljonbidrag från olika myndigheter. Föreningen Unga Rimon polisanmäldes och utreds nu för grovt bedrägeri. En företrädare för föreningen har också fått lämna en styrgrupp inom myndigheten Institutet för språk och folkminnen, Isof. Nyligen rapporterade vi även att kulturdepartementet agerat genom att ställa frågor till Isof och länsstyrelsen i Stockholm om hur de hanterat granskningar av bidragen de gett till föreningar som pekats ut i Norrans granskning.

Det var Skellefteå kommun som polisanmälde Unga Rimon och på tisdagen föreslog kommunstyrelsens arbetsutskott att ett statsbidrag ska betalas tillbaka. 

Kommunen fick 2022 och 2023 statsbidrag för två insatser gällande romsk inkludering. Det handlade om inkluderande utbildning samt att stärka strukturer för romsk inkludering.

Den del som handlar om inkluderande utbildning bedöms kunna genomföras som planerat. Bidraget var på 970 000 kronor och målet var att stärka romernas utbildningssituation och förutsättningar för anställning. Bland annat har en samhällsvägledare har anställts som ska vara en länk mellan kommunen och den romska minoriteten. Insatserna riktar sig både mot romer och medarbetare på förvaltningen.

Det andra bidraget var på 965 000 kronor och ansökan togs fram i samråd med företrädare för föreningen Unga Rimon. I förslaget till beslutet står det att kommunen under 2023 noterade oegentligheter kopplade till föreningen. Eftersom det krävs samarbete med föreningen finns inte förutsättningar att genomföra insatsen och pengarna ska lämnas tillbaka till länsstyrelsen i Stockholm. 

undefined
Andreas Löwenhöök (M) berättar att de gett information till den romska minoriteten kring kommunens arbete för dem.

– Det här handlar om pengar till att bygga upp ett romskt informationscenter eller arrangera en större konferens. Det arbetet har varit föremål för en granskning och vi har landat i att inte gå vidare i det, säger Andreas Löwenhöök (M).

Har några av bidragspengarna använts redan?

– I så fall något litet förberedande, men det är inte ianspråktaget till något konkret.

Han berättar även att det har hållits ett informationsmöte med den romska minoriteten om kommunens arbete.

– Det var ett bra och klargörande möte. Vi har ett gott hopp om att vi kommer att ha ett fungerande samråd med den romska minoriteten.

Slutgiltigt beslut om bidraget tas i kommunstyrelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!