Arbetade efter utvisningsbeslut – döms för brott

Brottsmisstankarna mot kommunchefen lades ned – men en tidigare anställd vid Skellefteå kommun döms nu för att ha arbetat i Sverige utan tillstånd.

En person som var anställd av Skellefteå kommun, men vars arbetstillstånd upphört, dömdes för brott mot utlänningslagen.

En person som var anställd av Skellefteå kommun, men vars arbetstillstånd upphört, dömdes för brott mot utlänningslagen.

Foto: Hans Berggren

Skellefteå2024-04-09 05:00

Nyheten i korthet

  • En tidigare anställd vid Skellefteå kommun har dömts för att ha arbetat i Sverige utan tillstånd.
  • Personen blev tillsvidareanställd den 20 maj 2022, men förlorade sitt arbetstillstånd i maj 2021. Enheten chefen som anställde personen misstänktes också för brott, men det åtalet lades ner.
  • Skellefteå tingsrätt dömde personen för brott mot utlänningslagen, straffet blev böter på totalt 1 500 kronor.

Norran berättade i fjol om en enhetschef vid Skellefteå kommun som åtalades för brott mot utlänningslagen.

Chefen hade haft en asylsökande person anställd efter att denne inte längre hade något giltigt arbetstillstånd. Personen var anställd på olika vikariat från 2020, och blev tillsvidareanställd den 20 maj 2022.

Men i maj 2021 hade den anställdas arbetstillstånd löpt ut. Polisen fick kännedom om detta och inledde en brottsutredning.

I augusti 2023 hölls tingsrättsförhandlingen mot enhetschefen och det slutade med att åklagare Irene Falk lade ner åtalet – mitt under pågående rättegång.

Men det var inte bara enhetschefen som misstänktes för brott mot utlänningslagen, även arbetstagaren som saknade arbetstillstånd utreddes och åtalades.

undefined
Migrationsverket informerade arbetstagaren om att hen inte fick fortsätta arbeta i Sverige, eftersom hen hade fått ett utvisningsbeslut som vunnit laga kraft. Men personen fortsatte att arbeta vid Skellefteå kommun.

Personen uppgav i förhör att hen inte visste om att hen inte fick jobba i Sverige. Personen trodde att det gick bra på grund av att LMA-kortet (ett kort som visar att du är asylsökande i Sverige) var märkt på ett visst sätt. Någon annan information hade hen aldrig fått, menade hen.

Personen hade fått ett utvisningsbeslut som vunnit laga kraft 2021. I polisutredningen framkom det att personen under samma år fick information från Migrationsverket att hen måste "sluta sitt arbete omgående" och meddela sin chef.

Skellefteå tingsrätt gick på åklagarens linje och dömde personen för brott mot utlänningslagen. Påföljden blev böter om totalt 1 500 kronor. Lägsta möjliga antal böter eftersom lång tid förflutit sedan brottet begicks till den fällande domen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!