Norran har tidigare berättat om att en enhetschef på Skellefteå kommun åtalats för brott mot utlänningslagen.
Bakgrunden är chefen haft en asylsökande person anställd efter att denne inte längre hade något giltigt arbetstillstånd.
Personen var anställd på olika vikariat från 2020, och blev tillsvidareanställd den 20 maj 2022.
Men ett år tidigare, i maj 2021, hade den anställdas arbetstillstånd löpt ut. Polisen fick kännedom om detta och påbörjade en utredning om brott mot utlänningslagen, och riktade misstankarna mot den anställdas närmsta chef.
I början av sommaren väckte åklagaren Viktoria Lundqvist åtal mot enhetschefen för brott mot utlänningslagen från 20 maj 2022 till 14 juni 2022.
Enhetschefen förnekar brott och säger i förhör att hen inte hade fått någon information om att den anställda inte hade tillåtelse att jobba – vare sig från den anställda, eller den tidigare enhetschefen.
Det var nämligen inte den åtalade enhetschefen som rekryterat personen från början, utan chefens föregångare.
– Jag har varit helt ovetande om det här, säger den misstänkta enhetschefen i förhör med polisen i november 2022.
När polisen frågar om det finns några rutiner att kontrollera utländska medarbetares arbetstillstånd under anställningstiden, svarar chefen nekande.
– Jag hade inga indikationer om att något skulle varit fel.
En timvikaries anställning blir konverterad till en tillsvidareanställning efter att personen jobbat i 366 dagar. Det var vad som hände i det här fallet, förklarar enhetschefen, och säger att hen inte visste om att den anställda var asylsökande.
– Jag visste inte att det var något konstigt. Det var bara en anställning som rullade på.
Linda Dehlin, vård- och omsorgschef vid Skellefteå kommun, är den åtalades chef. Hon har sagt att kommunen som arbetsgivare tar på sig ansvaret för att ha brustit i rutiner, och att det är ”fruktansvärt olyckligt för den enskilde chefen”.
– Hen hade inte en chans att göra rätt då vi som organisation hade bristande rutiner kring detta. Så fort detta uppdagades vidtogs krafttag för att snabbt sätta rutiner för enhetschefer att kontrollera giltigheten på arbetstillstånd.
Det är inte bara enhetschefen som kan komma att straffas för brott mot utlänningslagen. Åklagaren yrkar även på att kommunen ska betala en särskild avgift på 48 300 kronor.