Dramatisk vändning: frisläppt • Advokaten: ”Bevisningen är svag”

I mindre än ett dygn satt mannen anhållen, misstänkt för tre fall av mordbrand i Ursviken. Vid lunchtid på tisdagen konfronterades han med misstankarna. ”Jag är oskyldig”, blev svaret. Ett par timmar senare släpptes mannen efter beslut av åklagare, vilket tyder på en svag bevisning.

På tisdagsförmiddagen satt en man anhållen i Skellefteå, misstänkt för delaktighet i tre mordbränder i Ursviken natten mot söndag den 1 september. Mannen förhördes vid lunchtid i polishuset i Skellefteå. Sedan kom beskedet: mannen släpptes efter beslut av åklagare.

På tisdagsförmiddagen satt en man anhållen i Skellefteå, misstänkt för delaktighet i tre mordbränder i Ursviken natten mot söndag den 1 september. Mannen förhördes vid lunchtid i polishuset i Skellefteå. Sedan kom beskedet: mannen släpptes efter beslut av åklagare.

Foto: Tinika Häggström

Skellefteå2024-10-01 10:32

Nyheten i korthet

  • En man som misstänktes för tre fall av mordbrand i Ursviken har släppts mindre än ett dygn efter anhållandet, vilket tyder på svag bevisning.
  • Han anhölls efter ett kortare förhör på måndagen, och på tiusdagen hölls det första, längre förhöret.
  • Återkommande bränder i Ursviken sedan 2017 har väckt stor oro hos de boende i Ursviken och polisen ser eventuella samband och likheter.

Vid tretiden natten mot söndag den 1 september  larmades det om bränder i Ursviken. Resurser från Skellefteå och Skelleftehamn fick förstärkning med enheter från Lövånger, Bureå och Boliden.

Totalt skickade räddningstjänsten tolv räddningsresurser till platsen och arbetet med branden pågick i knappt tre timmar. Det brann i en container i anslutning till ett hus samt i ett mindre uthus i anslutning till ett garage.

Samma dag berättade Norran om fastighetsägaren, som hyr ut till motorcykelklubben i Ursviken, som beskrev att skadorna på hans lokaler verkade vara begränsade till inuti och runt containern på baksidan av huset. 

undefined
Mordbränderna i Ursviken inträffade natten söndag den 1 september. Flera platser eldhärjades, och snabbt uppstod misstankar om att bränderna var anlagda.

– Jag känner en oro över att det ska finnas ett samband med de bränder som har varit tidigare år, att det är någon som går runt och sätter eld på byggnader, påpekade han.

Skelleftepolisen jagade alltså ännu en gång en mordbrännare i Ursviken – och det finns likheter med tidigare bränder.

Just detta, att Ursviken plågats av ett stort antal anlagda bränder sedan 2017, är något som Norran bland annat uppmärksammade i oktober 2023.

”Självklart är det här något som vi kommer att titta närmare på, eventuella samband”, påpekade Johann Kristiansson vid polisen i Skellefteå i Norran tisdag den 3 september.

Det finns likheter mellan mordbränderna och skadegörelserna i Ursviken åren 2017, 2020, 2023 och den 1 september: det är uthus, förråd, garage och containrar som brunnit.

undefined
Chefsåklagare Åsa Jonsson lämnade på måndagen in en begäran till Skellefteå tingsrätt att den misstänkte skulle förordnas en offentlig försvarare.

En dramatisk fråga uppstod i måndags: hade Skelleftepolisen fått ett genombrott i förundersökningen?

Vid lunchtid på måndagen var en man kallad in till förhör till polishuset i Skellefteå angående mordbränderna i Ursviken.

Efter ett kortare förhör beslutade åklagare bara 45 minuter senare att mannen skulle anhållas, misstänkt för tre fall av mordbrand den 1 september.

Det var chefsåklagare Åsa Jonsson som på måndagseftermiddagen lämnade in en begäran till Skellefteå tingsrätt om att den misstänkte skulle förordnas en offentlig försvarare.

Vid lunchtid på tisdagen skulle det första, rejälare polisförhöret hållas med mannen.

undefined
Advokat Urban Rönnblom har utsetts till offentlig förvarare för den man som satt anhållen i polishuset i Skellefteå, men som släpptes på tisdagseftermiddagen.

Advokat Urban Rönnblom har utsetts till den misstänktes försvarare.

Vad säger till klient om de allvarliga brottsmisstankarna: erkänner eller förnekar?

– Det enda jag kan säga är att jag utsetts till försvarare och att det ska hållas ett förhör under tisdagen. Jag har inga andra uppgifter att lämna, svarar Urban Rönnblom.

Vid 14-tiden talade Norran med advokat Urban Rönnblom. Då var det 90 minuterna långa polisförhöret i polishuset i Skellefteå över, där mannen hade delgivits misstanke om tre fall av mordbrand.

Hur ställer sig din klient till de allvarliga brottsmisstankarna?

– Han förnekar brott, han har förklarat att han är oskyldig till misstankarna. Det är allt jag har att säga.

undefined
Mordbränderna i Ursviken, som inträffat vid upprepade tillfällen under flera års tid, har i omgångar skapat stor otrygghet inte minst hos de som drabbats av bränderna och närliggande boende.

Hur vill du kommentera den bevisning som hittills presenterats av Skelleftepolisen?

– Jag avstår ifrån att kommentera detta, svarar Urban Rönnblom.

Vid 16-tiden gav åklagare Perla Frohm beskedet: den anhållne skulle omedelbart försättas på fri fot.

Att mannen släpptes fri så snabbt är ett tydligt besked på att bevisningen hittills är svag. Annars skulle åklagaren rimligen ha väntat åtminstone något till dygn, innan beslut i häktningsfrågan, för att polisen kunnat göra fortsatta utredningsåtgärder för att stärka bevisningen.

– Att min klient släpps så snabbt visar att bevisningen är mycket svag, och han förnekar ju också brott, säger Urban Rönnblom.

Mordbrand/Skadegörelse

För att man ska dömas till mordbrand krävs att någon ska anlägga en brand som innebär fara för annans liv eller hälsa eller för omfattande förstörelse av annans egendom. Det krävs alltså inte att någon dör av branden.

Straffet för en mordbrand är minst två års fängelse, maxstraffet är åtta år. Är brottet mindre allvarligt döms till fängelse, lägst ett och högst tre år.

Om branden bedöms som grov blir straffet lägst sex och högst arton års fängelse. En grov mordbrand kan exempelvis handla om en anlagd brand i tätbebyggt område.

Polisens utmaning vid anlagda bränder är, av naturliga skäl, att mycket av bevisningen bokstavligen brinner upp. Därför är den tekniska undersökningen – var, hur och när startade branden – och vittnesuppgifter extra betydelsefulla för polisen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!