Nya polisjakten på mordbrännare: Fjärde stora larmet sedan 2017

Skelleftepolisen jagar ännu en gång en mordbrännare i Ursviken – och det finns likheter med tidigare bränder. ”Självklart är det här något som vi kommer att titta närmare på, eventuella samband”, säger Johann Kristiansson vid polisen i Skellefteå. Samtidigt vädjar polisen om vittnesuppgifter.

Under helgen började det brinna på två adresser på Bäckmansgatan i Ursviken. Polisen utreder händelserna som mordbrand. Boende i området uppger att det känner oro efter ett flertal anlagda bränder i området sedan år 2017.

Foto: Nellie Andersson/Lovisa Gustavsson

Ursviken2024-09-02 12:00

Nyheten i korthet

  • Polisen i Skellefteå utreder återigen en anlagd brand i Ursviken, det fjärde stora mordbrandslarmet sedan 2017. Det finns likheter mellan de olika fallen, vilket väcker oro om ett eventuellt samband.
  • Polisens grova brott-avdelning i Västerbotten leder utredningen med hjälp av kollegor i Skellefteå. Man kommer att undersöka eventuella samband med tidigare bränder.
  • Polisen vädjar till allmänheten om hjälp med vittnesuppgifter för att kunna komma vidare i utredningen. Ingen person har ännu frihetsberövats i samband med helgens bränder.

Vid tretiden under natten mot söndag larmades det om en brand i Ursviken utanför Skellefteå. Resurser från Skellefteå och Skelleftehamn fick förstärkning med enheter från Lövånger, Bureå och Boliden.

Totalt skickade räddningstjänsten tolv räddningsresurser till platsen och arbetet med branden pågick i knappt tre timmar. Det brann i en container i anslutning till ett hus samt i ett mindre uthus i anslutning till ett garage.

På söndagen berättade Norran om fastighetsägaren, som hyr ut till motorcykelklubben i Ursviken, som beskrev att skadorna på hans lokaler verkade vara begränsade till inuti och runt containern på baksidan av huset. 

– Jag känner en oro över att det ska finnas ett samband med de bränder som har varit tidigare år, att det är någon som går runt och sätter eld på byggnader, påpekade han.

undefined
Lördagsnattens dubbla misstänkta mordbränder i Ursviken har inneburit att de boende i samhället på nytt blir oroliga. Är det en och samma mordbrännare som ännu en gång har slagit till?

Just detta, att Ursviken plågats av ett stort antal anlagda bränder sedan 2017, är något som Norran bland annat uppmärksammade i oktober 2023.

Dåvarande chefen för polisens grova brott-avdelning vid polisen i Västerbotten, David Helgesson, fick frågan om – utifrån bränderna i september 2023 – det fanns brandplatser som hade en geografisk närhet med bränderna i Ursviken år 2020:

– Vi tittar så klart på samband, mönster, tillvägagångssätt och om det ska kunna ge oss någon riktning. I slutändan handlar det dock om vad vi kan bevisa och där är just bränder svåra att utreda, svarade David Helgesson.

Det är grova brott-avdelningen vid polisen i Västerbotten som leder det polisiära utredningsarbetet, men man kommer att få hjälp med detta arbete av kollegorna vid polisen i Skellefteå.

undefined
Johann Kristiansson påpekar att polisen i Skellefteå kommer att titta närmare på eventuella likheter och kopplingar mellan de många anlagda bränderna i Ursviken sedan 2017.

Johann Kristiansson vid polisen i Skellefteå säger till Norran:

– Just nu på måndagsförmiddagen drar vi upp riktlinjer kring utredningsarbetet, vilka åtgärder som ska göras och i vilken ordning. Men det är ett flertal utredningsåtgärder som väntar, exempelvis förhör, brottsplatsundersökning och annan teknisk utredning. 

Ursviken har plågats av mordbränder under flera år sedan 2017. Hur ser polisen på detta?

 – Det är naturligtvis polisiärt intressant, vi kommer att gå tillbaka och se eventuella samband med tidigare bränderna, likheter och vilka slutsatser man dragit av de tidigare bränderna, svarar Johann Kristiansson.

Det finns likheter mellan mordbränderna och skadegörelserna i Ursviken åren 2017, 2020, 2023 och den gångna helgen: det är uthus, förråd, garage och containrar som brunnit.

undefined
De dubbla mordbränderna natten mot söndag i Ursviken orsakade materiella skador, och flera enheter från Räddningstjänsten medverkade i släckningsarbetet.

Anna Isaksson vid polisens grova brott-avdelning är polisiär förundersökningsledare.

Hon vädjar om allmänhetens hjälp så att polisen kan komma vidare i utredningen om helgens dubbla mordbränder.

Det handlar främst om vittnesuppgifter från Bäckmansgatan och intilliggande gator i Ursviken under dagen, kvällen och natten mot söndag fram till larmet kom vid 02.45:

– Här är alla uppgifter av intresse, låt polisen avgöra om en uppgift har betydelse eller inte. Det kan röra sig om personer, cyklar, fordon eller att man hört eller sett saker det aktuella dygnet.

Ingen person satt på måndagsförmiddagen frihetsberövad för helgens bränder i Ursviken.

undefined
”Jag har förståelse för den oro som finns i Ursviken efter bränderna”, säger polischef Lars Westermark.

Polischef Lars Westermark, Skellefteå, förstår att otryggheten ökar vid sådana här typer av brott:

– Vi har full förståelse för att det finns stort obehag när någon sätter eld på byggnader och de stora risker som det medför.

Mordbrand/skadegörelse

För att man ska dömas till mordbrand krävs att någon ska anlägga en brand som innebär fara för annans liv eller hälsa eller för omfattande förstörelse av annans egendom. Det krävs alltså inte att någon dör av branden.

Straffet för en mordbrand är minst två års fängelse, maxstraffet är åtta år. Är brottet mindre allvarligt döms till fängelse, lägst ett och högst tre år.

Om branden bedöms som grov blir straffet lägst sex och högst arton års fängelse. En grov mordbrand kan exempelvis handla om en anlagd brand i tätbebyggt område.

Polisens utmaning vid anlagda bränder är, av naturliga skäl, att mycket av bevisningen bokstavligen brinner upp. Därför är den tekniska undersökningen – var, hur och när startade branden – och vittnesuppgifter extra betydelsefulla för polisen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!