Det är torsdag kväll 29 juni: Skellefteå tingsrätt meddelar att de fyra som åtalats för knivmordet i Malå natten mellan den 12 och 13 februari ska kvarbli i häktet i väntan på domen och att de är på sannolika skäl misstänkta för dådet.
Fredag 14 juli kommer domen: En 20-årig man och en 40-årig kvinna, tillika son och mor, döms för mordet till livstids fängelse respektive 16 års fängelse.
Även den åtalade tonårspojken döms för mord till 3,5 års sluten ungdomsvård.
Den åtalade 50-årige mannen får fängelse i 1,5 år för grovt skyddande av brottsling, han frias från mordet.
Samtliga har överklagat domarna, vilket Norran berättat om tidigare.
Direkt efter domen mot tonåringen inleddes insatser för få honom släppt ut häktet med syfte att hitta en betryggande övervakning.
Eftersom han är under 18 år blev det en lika snabb som kraftfull insats från flera berörda parter: tonåringens advokat Fredrik Elveros, Malå kommun och rättsväsendet i form av hovrätten.
Efter den fällande domen startade advokat Fredrik Elveros arbetet genom att ta kontakt med socialtjänsten i Malå.
– Det blir snabbt en dialog med socialtjänsten. Det kändes mycket viktigt att dra igång den här processen eftersom det var vår tydliga uppfattning att det inte var lämpligt att min klient skulle fortsätta befinna sig i ett häkte när det finns andra lösningar. Det handlade om en placering på ett SiS ungdomshem som innebär en ”betryggande övervakning”, säger Fredrik Elveros.
Redan den 18 juli, fyra dagar efter morddomen, ansökte Malå kommun om ett ”omedelbart omhändertagande” enligt LVU, lagen om vård av unga.
Den 24 juli beslutade förvaltningsrätten enligt LVU-lagen att ”förutsättningarna för att besluta om ett omedelbart omhändertagande är uppfyllda”.
Det konstaterades att morddomen inte vunnit laga kraft men att tonåringen misstänks för ett mycket allvarligt brott.
Förvaltningsrätten påpekade:
”I ett yttrande uppges att han har svårt att förklara hur han kunde bli meddragen i gärningen han är dömd för, och att ingen i familjen ifrågasätter att det finns stor anledning att han upplevs sakna insikt i hur han påverkas av andra.”
Två dagar senare, den 26 juli, kom ett beslut av Malå kommun som gav klartecken om placering på ett SiS ungdomshem för tonårspojken.
Socialtjänsten konstaterade:
”Han är minderårig vilket innebär att hans vistelse i häktet inte är förenligt med hans bästa. Han befinner sig i en miljö tillsammans med vuxna kriminella personer som riskerar att påverka hans hälsa och utveckling negativt. Bedömningen är att han istället är i behov av en betryggande övervakning i form av en placering på SiS-hem för att han inte ska lida allvarliga men.”
Tonårspojken var också den första att, via advokat Fredrik Elveros, överklaga den fällande domen till hovrätten i Umeå. Förutom den fällande domen så överklagades också det fortsatta häktningsbeslutet. Det skedde den 27 juli.
En dag senare kom beskedet att hovrätten godtar att den morddömde får byta häktet mot en SIS-ungdomshem.
Varför denna kamp att han skulle slippa häktad – och reaktionen på beslutet?
– Det var väldigt glädjande för min klient, häktet är överhuvudtaget ingen lämplig miljö för honom. Och en yngre person är klart sämre rustad för att vara avskuren från omvärlden på det här sättet, svarar Fredrik Elveros.