Centerpartiet röstade fel: ”Det är olyckligt”

I veckan har den så kallade anmälningsplikten varit uppe för diskussion bland skolpolitikerna i Skellefteå. Men när det var dags att ta beslut röstade Centerpartiet fel. "Det är olyckligt och ser väldigt märkligt ut", säger gruppledaren Carina Sundbom (C).

När politikerna i gymnasienämnden skulle fatta beslut röstade Centerpartiet fel.

När politikerna i gymnasienämnden skulle fatta beslut röstade Centerpartiet fel.

Foto: Lars Eriksson

Skellefteå2023-10-27 20:00

Norran har tidigare skrivit om den så kallade anmälningsplikten eller ”angiverilagen” som den har kommit att kallas av kritiker. Förslaget har mött massiv kritik, inte minst från personal inom till exempel skola, vård och socialtjänst.

I veckan diskuterades saken i utbildningsnämnderna, efter att en kritisk skrivelse kommit in från fackförbundet Sveriges lärare.

I sitt svar på skrivelsen understryker förvaltningen att det inte finns något färdigt lagförslag att ta ställning till – men betonar att en anmälningsplikt kan upplevas obehaglig, att det finns en risk att arbetsmiljön kan bli sämre och att kompetensförsörjningen kan försvåras.

undefined
Anmälningsplikten har varit omdebatterad lokalt. Så sent som i tisdags blev det heta diskussioner även i kommunfullmäktige.

Förvaltningen rekommenderade att respektive nämnd ställer sig bakom Sveriges kommuner och regioners (SKR:s) skrivning, där man bland annat konstaterar att anmälningsplikten riskerar att krocka med befintlig lagstiftning.

L, M, KD och SD nöjde sig med detta svar, medan majoriteten ville ta det ett steg längre genom att få nämnderna att tydligt ta ställning mot anmälningsplikten. Principiellt ville man också slå fast att förtroendet för en enskild anställd inte ska skadas om hen väljer att ej anmäla. Slutligen efterfrågades en bedömning från personalnämnden, som i framtiden ska gälla för alla anställda i kommunen.

– Vi vet inte hur lagen ska se ut i slutändan. Som enskild kommun har vi inte heller så stort inflytande över det. Men vi kan opinionsbilda och markera, konstaterar för- och grundskolenämndens ordförande Fredrik Stenberg (S).

Elin Segerstedt Söderberg (M) kontrar:

– Vi är kritiska till tanken på att en hel nämnd ska ställa sig bakom ett uttalande på det sättet. Vi inväntar utredningen och tycker att förvaltningens svar är tillräckligt i dagsläget.

Mest intressant i sammanhanget var ändå Centerpartiets agerande. I för- och grundskolenämnden röstade man med majoriteten, men i gymnasienämnden röstade man med övriga oppositionen.

Ann-Sofi Burström (C), ledamot i gymnasienämnden, vill inte svara på Norrans frågor när vi ringer upp henne.

– Det där får du ta med Carina Sundbom (Centerpartiets gruppledare, reds. anm.), säger hon.

undefined
Ann-Sofi Burström (C) vill inte uttala sig i Norran.

Men det är ju du som sitter i nämnden. Du måste väl kunna svara för ditt eget agerande?

– Det blir bäst om du tar det med Carina Sundbom.

När Norran når Carina Sundbom beskriver hon det hela som ett missförstånd.

– Det blev missförstånd i hanteringen, hon (Ann-Sofi Burström) skulle ha följt med majoriteten. Det var olyckligt. Vår grundinställning är att anmälningsplikten är negativ och där är vi fullt eniga i partiet, säger hon.

Som ordinarie ledamot borde man väl vara insatt i de ärenden som tas upp?

– Ja, det kan man ju tycka. Men det är mycket beroende på vad som händer på mötet. Vad jag förstår så kom majoritetens uttalande mitt på sittande möte, det var då som det blev förvirring. Hade uttalandet från majoriteten kommit veckan innan så hade det varit en annan sak. Det är mycket som kan hända när det går snabbt, vi är ju människor allihopa, säger Carina Sundbom.

Efter votering beslutade bägge nämnderna i enlighet med majoritetens yrkande.

undefined
Carina Sundbom, gruppledare för Centerpartiet i Skellefteå.
Anmälningsplikten

Kallas ibland också informationsplikt och är en del av Tidöavtalet.

Det är ett förslag om att offentligt anställda ska ha en skyldighet, enligt lag, att ange personer som inte har rätt att vara i landet.

Ett slutbetänkande ska vara klart den 30 september 2024. Först då vet vi mer om hur lagen kan komma att se ut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!