Nu har läsåret dragit igång och för att ge studenterna en så bra start som möjligt anordnades ett välkomstevent i strålande sol på campusområdet.
Det bjöds på lunchwraps och kulturföreningen Mullberget stod för musikunderhållning. Flera studieförbund, myndigheter, föreningar, organisationer och företag fanns på plats och informerade om sina verksamheter.
En av alla besökare var Kevin Wang från Taiwan, som just har börjat plugga till VFX-artist. Han har bott två veckor i Skellefteå och har fått ett bra första intryck.
– Det är rätt fint här. Men om jag ska vara helt ärligt är jag väldigt orolig för vintern och kylan, säger han.
Md Azizul från Bangladesh, som läser ett masterprogram i IT-säkerhet, håller med och tillägger:
– Min utbildning är via LTU men går bara att läsa på plats här i Skellefteå, så jag hade inte så mycket till val. Det är en liten stad men det märks att det är mycket som händer här och jag tycker det är en härlig känsla.
Vi har tidigare berättat om den pågående tillväxten på Campus. I år är det faktiskt rekordmånga utbildningsaktörer i Skellefteå.
– Jag är övertygad om att vi är starkare tillsammans. Vi blir helt enkelt bättre när vi hjälps åt, säger Helena Blackbright, kursansvarig på Mälardalens universitet som är ett av de nya lärosätena i stan.
Skandinaviska Kiropraktorhögskolan är också ny i Skellefteå. En klinik har startats på campusområdet och kiropraktorn Jonatan Wallqvist var på plats för att informera om den.
– Vem som helst kan boka tid hos oss men personal och studenter får rabatterat pris, säger han.
Ewa Hasinska och Hannes Mineur studerar datorgrafik för spel och film via LTU. De lockades mest av erbjudandet om gratis lunch men passade på att se vad mer som fanns på välkomsteventet.
– Jag kommer från Polen och egentligen var det en total slump att jag hamnade här. Nu har jag bott här i ett år och ångrar mig inte alls, säger Ewa Hasinska.
Utöver de platsförlagda utbildningarna finns förstås också en rad distansupplägg. Lise-Marie Skivik och Amanda Nilsson från Överklinten pluggar till stödpedagoger på ”halvdistans”.
– Det innebär att vi har samlingsveckor här i Skellefteå ibland. Det känns givande att få träffas och ha fysiska lektioner då och då, att inte bara sitta hemma. Och det är inte så långt för oss att köra, säger Lise-Marie Skivik.