Fyra nya lärosäten till Skellefteå

Mittuniversitetet, Högskolan i Gävle, Högskolan Väst samt Gymnastik- och Idrottshögskolan startar utbildningar på Campus Skellefteå.

Det blir flera nya kurser och program på Campus Skellefteå framöver.

Det blir flera nya kurser och program på Campus Skellefteå framöver.

Foto: Pär Lindström

Skellefteå2023-12-20 14:25

De fyra lärosätena ska ingå i den nystartade samarbetsmodellen ”Skellefteå Universities Alliance”, SUA. Sedan tidigare står det klart att även Mälardalens universitet ska ingå i samarbetet.

SUA kan beskrivas som en plattform där olika lärosäten i Sverige samarbetar kring högre utbildning och forskning i Skellefteå. Allt eftersom ska utbudet utökas till att omfatta både grundutbildning och fortbildning.

– Vi är oerhört glada över bildandet av Skellefteå Universities Alliance. Med den tillväxt vi har i kommunen så behöver vi kraftigt växla upp utbudet av högre utbildning, säger kommundirektör Kristina Sundin Jonsson i ett pressmeddelande.

– Det här är en viktig satsning med ett starkt och brett politiskt stöd. Det behövs mer av samarbete på nationell nivå för att klara framtidens utmaningar vad gäller utbildning och kompetensförsörjning, säger Lorents Burman (S), kommunalråd.

undefined
Campus Skellefteå.

Skellefteå är den största kommunen i Sverige utan eget lärosäte. Därför anses ett samarbete likt SUA särskilt viktigt. Målsättningen är att SUA ska ha minst 15 nationella och 5 internationella lärosäten år 2030, och dubbla antalet år 2040.

– Vi vet att forskning och högre utbildning är av central betydelse för tillväxt och kompetensförsörjning. Genom den samhällsutveckling vi nu ser i Norrland landar ett särskilt ansvar på oss universitet, säger Anders Fällström, rektor Mittuniversitetet.

Ida Lindh, strategiskt ansvarig för Campus Skellefteå, säger att ett par program och kurser kommer att starta redan hösten 2024.

– Till hösten rör det sig nog om åtminstone 150 utbildningsplatser, men den stora ökningen kommer att vara från 2025. Utbudet är ganska brett, det är svårt att säga exakt i nuläget men det är allt från utbildningar riktade mot industrin till program inom psykologi och samhällsplanering. Och fler kurser lär tillkomma, säger hon.

undefined
Ida Lindh ser många fördelar med den nya satsningen. Arkivbild.

Genom att starta en universitetallians och samarbeta med många aktörer framhåller Ida Lindh att Campus Skellefteå kan ”plocka russinen ur kakan”.

– Vi kan få det bästa från många olika lärosäten, konstaterar hon.

Förhoppningen är att modellen även ska leda till ökat samarbete mellan lärosätena.

– Sedan länge bedriver Luleå tekniska universitet och Umeå universitet verksamhet på Campus Skellefteå. Med SUA kommer kapaciteten att kraftigt utökas, säger Ida Lindh.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!