Ännu en mäklare döms för brott

Ytterligare en mäklare döms för att ha medverkat till näringspenningstvätt i fastighetshärvan i Boliden. Skellefteå tingsrätt gick i huvudsak på åklagarens linje.

Mäklaren döms på samtliga åtalspunkter.

Mäklaren döms på samtliga åtalspunkter.

Foto: Johan Nilsson

Skellefteå2023-10-23 12:18

Det var i slutet av september som den tidigare Skelleftemäklaren stod inför rätta för ekobrott kopplade till den omskrivna fastighetshärvan i Boliden. Före det hade tre personer dömts i härvan; Bolidenkvinnan Victoria Roekshild till fyra års fängelse samt en Lulemäklare och en närstående till honom till villkorliga domar och dagsböter.

Enligt åtalet skulle mäklaren uppsåtligen ha medverkat till åtgärder i penningtvättssyfte i samband med flera husaffärer i Boliden och Burträsk. Affärer som hade flera tydliga varningsflaggor för penningtvätt, bland annat misstänkt nyttjande av målvakter som säljare.

Nu döms hen för sex fall av näringspenningtvättsbrott, varav fyra fall bedöms vara grova brott. Rätten skriver i domen att brotten är grova eftersom de omfattar betydande värde. Åklagaren hade yrkat på grovt brott vid samtliga åtalspunkter.

Tingsrätten anser att mäklaren borde ha insett att olika åtgärder som vidtogs i samband med husaffärerna var tydliga tecken på att de var en del i ett upplägg för penningtvätt. Rätten anser även att mäklaren medvetet tog risker vid affärerna. Risktagandet är så klandervärt att hen ska dömas för det.

Straffvärdet överstiger egentligen ett års fängelse men kriminalvården har bedömt att risken för att mäklaren ska begå framtida brott är låg. Den anser inte heller att det behövs övervakning och att samhällstjänst därför är lämplig. Tingsrätten har även tagit hänsyn till mäklarens höga ålder och att lång tid förflutit sedan gärningarna begicks. 

Påföljden blir villkorlig dom och 240 timmars samhällstjänst. Därtill ska hen återbetala hela kostnaden för försvararen till staten, nästan 120 000 kronor.

När Norran når åklagare Niklas Jeppsson har han ännu inte läst domen.

– Utan att ha sett domen låter det som om de har lyssnat på mig. Spontant är jag nöjd med domens utfall, säger han.

Men han vill inte säga om han tänker överklaga eller inte.

Hur ser du på påföljden?

– Normalt ska man dömas till fängelse vid dessa straffvärden. Men det har gått en tid sedan gärningarna och man får beakta att det är en äldre person. Det är också ett kännbart straff med 240 timmar samhällstjänst.

Uppdaterad 14.09:

Den tidigare mäklarens advokat Fredrik Elveros delar inte tingsrättens slutsatser i några delar. 

– Det är viktigt att framhålla att det inte är visat eller påstått att det skett penningtvätt. Rätten anser att mäklaren tagit risker men hen har inte haft någon egen vinning av detta förutom blygsamma mäklararvoden för uppdragen.

– Domen bygger även på att fastigheterna haft en annan huvudman än ägarna på pappret och det är den som kallas Bolidenkvinnan. Men regelverket säger då att man ska kontrollera och fastställa identiteten på henne och det anser vi har skett. 

Övriga synpunkter kommer han att utveckla i en eventuell överklagan.

– Det blir klientens beslut om hovrätten ska överpröva domen och vi har bokat in en tid för att gå igenom detta. Det finns definitivt invändningar som vore intressant att överpröva.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!