Nu invigs Skellefteås nya ölhall

Skummande ölsejdlar, schnitzel, korv och salta kringlor. På fredag öppnar en ny ölkedja med tyskt tema i Skellefteå. ”Det är som ett tivoli för vuxna”, säger delägaren Abraham Cakir.

Skål! Elvira Åman och Akbar Mohamadi ser fram emot öppningen av Skellefteås nya ölhall.

Skål! Elvira Åman och Akbar Mohamadi ser fram emot öppningen av Skellefteås nya ölhall.

Foto: Wilhelm Sandelin Anton

Skellefteå2024-08-01 16:57

På fredag slår gastropuben German beer hall upp portarna i Skellefteå. Som vi tidigare berättat blir det på nedervåningen i den lokal vid älvbrinken där restaurangen Rustique tidigare låg.

Lion bar flyttar samtidigt in på övervåningen. Khadem Mohamadi ska driva båda koncepten.

– Det känns riktigt kul att vi snart är igång, säger han.

undefined
German beer hall finns redan i Visby och Västerås och i höst öppnar konceptet på två ställen i Stockholm.
undefined
Zainab Abdullah Kader visar upp menyn. Det är många klassiska tyska rätter.
undefined
Om man pantsätter sin sko kan man få in en gigantisk ölsko som rymmer tre liter.

När Norran besöker lokalen på torsdagen pågår de sista förberedelserna. På en vägg vid trappan utlovas ”Oktoberfest varje dag” vilket säger det mesta om konceptet. Det är tydligt att ägarna vill föra tankarna till det rustika Bayern, vilket också avspeglas i menyn.

– Det är ett centraleuropeiskt koncept och själv är jag från Polen. Så det känns som handen i handsken, säger Artur Oziemkowski som är ansvarig för mat och dryck.

På menyn finns till exempel schnitzel, burgare (även en vegansk variant) och olika slags tyska korvar. Abraham Cakir, en av kedjans delägare, berättar att det kommer finnas 50 ölsorter att välja på.

För den som inte gillar öl, då?

– Ölet är förstås i fokus, men vi har också vin, cider, cocktails och alkoholfria alternativ, säger han.

Det finns redan flera ställen i stan med särskilt fokus på öl. Finns det verkligen utrymme för er också?

– Vissa ställen med tysk öl kan vara lite tråkiga och fyrkantiga. Vi vill tvärtom att det ska vara lekfullt, som ett vuxet tivoli. Och det är ett koncept som vi tror fyller ett tomrum, säger Abraham Cakir.

undefined
Artur Oziemkowski har tidigare jobbat som korvmästare och har haft stort inflytande över menyn.
undefined
Khadem Mohamadi som är lokal franchisetagare tror det kan bli svårt att få plats under premiärhelgen.
undefined
Det finns runt 70-80 platser på ”ölhallen” och sommartid blir det också uteservering.
undefined
Den som är sugen på tysk mat och dryck har fått ett nytt ställe att besöka i Skellefteå.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!