I november 2023 togs beslut i Skellefteå att starta restaurang- och livsmedelsprogrammet. Den 16 mars i år kom ett annat besked – Programmet kommer inte att starta. Det blev en kalldusch för branschen och den bärande orsaken, enligt gymnasienämndens ordförande Joakim Dahlgren (S), är ekonomin.
Gymnasieprogrammet har totalt 16 platser. Elva elever sökte till programmet, där sju var behöriga. Det räcker inte, menar gymnasienämnden. De kräver att alla 16 platser ska fyllas med elever som är behöriga. Därför valde man att inte starta utbildningen.
I samband med det beskedet samlades ett tjugotal krögare och restaurangägare i Skellefteå för ett krismöte. På det mötet kom det fram att Medlefors Folkhögskola har planer på att starta en restaurangutbildning i Skellefteå, vilket skolans rektor, Monika Widman Lundmark, bekräftade.
– När vi läste artikeln i Norran i lördags så sa vi att det är dags att titta på om vi kan ordna någon restaurangutbildning på Medlefors, sa hon då till Norran.
Nu är de stora dragen klara. Till hösten kommer Medlefors Folkhögskola att, i helt egen regi, starta en restaurangutbildning.
– Det här är ingen ny idé för oss, vi har pratat om det och det blir i samarbete med restaurangbranschen i Skellefteå. Vi har lokaler och vi har kök, säger Monica Widman Lundmark.
Hon säger också att folkhögskolan har möjlighet att göra saker på ett lite annat sätt än vid en kommunal skola. Att de har statsbidrag som kan nyttjas för relevanta utbildningar och att de, vid Medlefors Folkhögskola, tagit beslut om att starta en restaurangutbildning.
– Det här är viktigt för restaurangbranschen i Skellefteå och även viktigt för de unga, säger hon.
Det är snabbt marscherat?
– Ja, men vi hinner, säger biträdande rektor Andreas Karlsson och tillägger att de kommer att erbjuda minst sju platser och maxantalet kommer att ligga kring 16 eller fler, lite beroende på elevintresset.
– När vi får gott renommé så kommer fler att vilja söka sig till vår restaurangutbildning, tillägger han.
Utbildningen blir på gymnasienivå, motsvarande den 3-åriga utbildning som drivits i regi av Skellefteå kommun.
– Vi kommer också att kunna ta emot de elever som inte är behöriga, säger skolans kökschef Josh Andrewartha.
Om någon eller några elever saknar något eller några ämnen för att vara behöriga, kan den eller de läsa in det parallellt samtidigt som de går restaurangutbildningen på folkhögskolan.
De säger också att en referensgrupp för Restaurangbranschrådet i Skellefteå har besökt Medlefors och fått information om utbildningen och, enligt trion, är de mycket positiva.
– De är nöjda för vad vi kan göra det första läsåret, säger Andreas Karlsson.
Han tillägger att satsningen kommer att innebära stora investeringar på skolan lite längre fram, men att det känns relevant.
– Vi vill göra det här så bra som möjligt, tillägger han.
Monica Widman Lundmark säger också att skolans profilområden är arbetsmiljö och folkhälsa och att det kommer att vävas in i utbildningen. Något de också ser som en positiv faktor.
– Vi måste fokusera på vad som är viktigt för unga. Antingen blir det vi, eller ingen, som startar den här utbildningen i Skellefteå, säger Josh Andrewartha.