Förhandlingar pågår om avskedet: ”Inte jobbat sjuk”

Fackliga förhandlingar pågår om den avskedade undersköterska som påstås ha arbetat med symptom. Personen ser sig som oskyldigt anklagad och före detta kollegor stöttar bilden: ”Det är en häxjakt”, säger en person.

Det pågår centrala förhandlingar med facket om den avskedade undersköterskan.

Det pågår centrala förhandlingar med facket om den avskedade undersköterskan.

Foto: Pär Lindström/Norran

Skellefteå2022-03-28 19:00

Norran berättade nyligen om en undersköterska vid Skellefteå lasarett som avskedats efter att arbetsgivaren påstått att personen arbetat med symtom. De lokala förhandlingarna har strandat, och förs nu vidare på central nivå. Jonatan Burman är lokalombudsman för Kommunal. 

– Vi kommenterar tyvärr inte enskilda ärenden som är pågående, säger han. 

Undersköterskan berättar själv att hen upplever den pågående situationen som ”fruktansvärd” och anser sig oskyldigt anklagad. 

– Jag har absolut inte gått till jobbet med symtom, och jag har följt rutiner och information jag fått av chefer, säger hen till Norran. 

Norran kontaktas också av före detta kollegor till den uppsagda, som vill bekräfta undersköterskans bild. De menar att flera andra anställda agerat på exakt samma sätt, dock utan att ”straffas”. 

– Hen hade inte symtom när hen arbetade, och hen hade haft kontakt med chefen vid ankomst till jobbet. Här handlar det om att cheferna ser chansen att bli av med en person som anses obekväm. Det är en häxjakt, säger personen. 

En annan före detta anställd som hör av sig berättar att hon valde att sluta vid den aktuella enheten på grund av dålig arbetsmiljö. Hon upplever att arbetsgivaren velat ”sätta dit” just denna person. 

– Det är minst 10 personer som sagt upp sig sedan i höstas. Personalen upplever inte att arbetsgivaren tar arbetsmiljöproblemen på allvar. 

Vad är problemen?

– Det är hög belastning på personalen, men det finns inget gehör från ledningen för personalens upplevelse eller vilja. Inget medbestämmande. 

– Den som vågar vara kritisk kan räkna med repressalier. Man kan bli inkallad till chefen och få höra att det är olämpligt att vara kritisk mot ledningen och att man skapar oro i gruppen. Det här känns så orättvist mot undersköterskan, säger personen.  

Eftersom Norran valt att anonymisera vilken enhet undersköterskan arbetat vid, anonymiseras även verksamhetschefen. Norran har utan framgång sökt honom, samt regionens kommunikatör i beredskap. Norran har även sökt regionens HR-chef Kia Ronnhed och Camilla Andersson, närsjukvårdschef vid upprepade tillfällen.                                                                                                    

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!