Mardrömmen: Han satte sig på kvinnan – och skar henne i ansiktet

Upprepade brott mot kvinnan, däribland att han satte sig på henne och skar henne i ansiktet med en kniv.
Dessa grova anklagelser riktas mot en 45-årig Skelleftebo.
”Hon var väldigt ledsen, uppriven och rädd”, har en polis beskrivit ett av mötena med brottsoffret.
Polisen och psykologer har flera tips hur man ska rädda sig undan en stalker.

Olaga förföljelse till följd av våld, hot, hemfridsbrott och skadegörelse. Omfattande brottsmisstankar riktas mot Skelleftebon. ”Det finns försvårande omständigheter: de har haft en relation, flera brott har inträffat i min klients bostad samt att det är ett flertal enskilda brott”, säger målsägandebiträdet Lena Isaksson.

Olaga förföljelse till följd av våld, hot, hemfridsbrott och skadegörelse. Omfattande brottsmisstankar riktas mot Skelleftebon. ”Det finns försvårande omständigheter: de har haft en relation, flera brott har inträffat i min klients bostad samt att det är ett flertal enskilda brott”, säger målsägandebiträdet Lena Isaksson.

Foto: Arkivbild/Montage

Skellefteå2025-02-09 20:00

Förundersökningen visar att det förekommit tidigare polisanmälningar mot 45-åringen från den närstående kvinnan, händelser från vårvintern 2024. 

Den 13 januari i år larmades polisen på nytt till kvinnans bostad. Mannen greps i anslutning till de misstänkta brotten och ett par dagar senare häktades han av Skellefteå tingsrätt.

Nu har åklagare Petra Hedberg sammanställt Skelleftebons misstänkta brott mot kvinnan dels från 2024, dels dramat i bostaden den 13 januari i år.

Petra Hedberg menar att 45-åringen ska dömas för olaga förföljelse, att han förföljt henne vid flera tillfällen och begått brottsliga handlingar mellan 24 februari 2024 och 13 januari i år.

De tre första händelserna inträffade vintern och vårvintern 2024 och rubriceras som tre fall av misshandel.

undefined
Skelleftebon greps den 13 januari efter att polisen larmats till kvinnans bostad. Inom ett dygn anhölls mannen och han häktades den 17 januari. Nu har åklagare Petra Hedberg väckt åtal för olaga förföljelse.

Det handlar om sparkar, slag, grepp runt halsen och knuffar, bland annat när kvinnan legat ned och haft svårt att försvara sig. Strypgreppet innebar att det svartnade för kvinnans ögon.

Den 13 januari, då mannen greps, inträffade fyra brott i kvinnans bostad visar polisutredningen: misshandel, hemfridsbrott, olaga hot och skadegörelse.

Så här beskriver åklagaren misshandeln:

– Han har utdelat ett flertal slag mot henne samt satt sig över henne när hon legat på golvet och skurit henne med en kniv i ansiktet.

Kvinnans berättelse, flera vittnen däribland poliser som gjort iakttagelser i samband med olika anmälningar, rättsintyg, läkarjournaler och fotografier på skador samt skrivna konversationer mellan mannen och kvinnan, ingår i bevisningen.

”Hon är väldigt ledsen, uppriven, uppgiven, rädd. Känslan är att hon vill få ett bättre liv, att hon vill medverka men att hon är rädd”, beskriver en polis i ett PM ett av mötena med kvinnan efter en anmälan.

undefined
Advokat Lena Isaksson är målsägandebiträde för den Skelleftekvinna som, enligt åklagarens omfattande åtal, utsatts för ett stort antal brott av en 45-årig man.

Olaga förföljelse, som i dagligt tal brukar kallas för stalkning, innebär att en gärningsperson begår upprepade brottsliga handlingar mot en och samma person.

De brottsliga handlingarna måste bestå av något eller några av följande brott: misshandel, olaga tvång, olaga hot, hemfridsbrott, olaga intrång, ofredande, sexuellt ofredande, skadegörelse eller överträdelse av kontaktförbud. Var och ett av brotten ska vara en del i en upprepad kränkning av brottsoffrets integritet.

För olaga förföljelse är preskriptionstiden tio år.

Målsägandebiträdet Lena Isaksson säger:

– Jag ska sätta mig ned med min klient och gå igenom förundersökningen. I samråd kommer vi då också att precisera skadeståndsanspråken.

Hur ser du på den brottslighet som din klient utsatts för?

– Det handlar om flera allvarliga brott där det förekommit våld. Det finns flera försvårande omständigheter: de har haft en relation, flera brott har inträffat i hennes bostad samt att det är ett flertal enskilda brott, svarar Lena Isaksson.

undefined
Advokat Anton Strandberg är den åtalade 45-åringens offentlige försvarare.

Advokat Anton Strandberg:

– Åtalet behandlar fyra situationer under ett års tid. Min klient förnekar brotten, med undantag för att han erkänner att han orsakat skada på en dörr när målsäganden inte lämnade tillbaka hans telefon. Han tar givetvis ansvar för det. Parterna har under den här perioden umgåtts, ofta på målsägandens initiativ och villkor. Som jag förstår det utgörs bevisningen i huvudsak av målsägandens uppgifter, vilka i flera avseenden inte får stöd av övrig direkt bevisning. Min klient mår dåligt över att bli anklagad för det här.

Rättegången inleds den 17 februari.

Viktiga råd till utsatta

Poliser och psykologer, som Norran pratat med i tidigare intervjuer, ger följande tips till den som känner sig förföljd:

Var tydlig med att du inte önskar någon kontakt, därefter sluta besvara meddelandena (nya svar kan ge stalkaren en öppning). Förföljelsen kan ju se ut på olika sätt, däribland även omfatta fysiskt våld.

Gör en polisanmälan, spar all konversation, ta bilder/spela in samtal, skriv minnesanteckningar, berätta för nära vänner (kan bli stödbevisning i en rättegång).

• Kontaktförbud: Om det finns risk för att en gärningsperson kommer att utsätta för brott, förfölja eller på annat sätt allvarligt trakassera offret, kan man ansöka om kontaktförbud hos polisen eller åklagarmyndigheten. Ett kontaktförbud innebär att personen förbjuds besöka, ringa eller på andra sätt kontakta målsäganden. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!