Märklig möbel visades på Antikrundan från Skellefteå

Jan Halvarsson från Skellefteå har en musikmaskin från början av 1900-talet. Det var ett av föremålen under torsdagens program av Antikrundan från Skellefteå. Då avslöjades även värdet av möbeln som var 50 000 kronor.
”Vi gjorde en uppskattning för några år sedan och då var den värd något liknande med sedan var den värdelös. Det pendlar”, berättar han.

Experten Erik Ingare laddar upp inför inslaget. Strax ska han prata med Jan Halvarsson om den märkliga möbeln.

Experten Erik Ingare laddar upp inför inslaget. Strax ska han prata med Jan Halvarsson om den märkliga möbeln.

Foto: Yvonne Rönngren

Skellefteå2023-04-07 13:00

På torsdagen sändes det andra och sista avsnittet från Antikrundans besök i Skellefteå. Då fick vi äntligen veta vad polyfonen värderades till, den som Jan Halvarsson visade upp och experten Erik Ingare värderade. Polyfonen som finns hemma hos Jan är en musikmaskin från år 1900. Den började sitt liv på ett hotell i Oslo. På 1940-1950-talet hamnade den på ett café i Trångsund i Jämtland. Därefter kom polyfonen till Jans farföräldrar i Järpen i Jämtland, för att sedan övergå i Jans pappas ägo. I dag står den hemma hos Jan och Kristina Halvarsson i Skellefteå.

– Det var något man såg fram emot att få spela på när man kom hem till farmor och farfar som tioårig grabb. Den har ett mäktigt ljud, berättar han.

Nu har det funnits i Jans släkt i över 80 år. På plats i gårdagens program var också Jans fru, Kristina som anmälde dem till programmet.

– Förra våren när programserien för Antikrundan var slut såg vi att Skellefteå var med på listan över städer som skulle vara med och vi har inte haft någon kunskap om den här polyfonen. Så det skulle vara lite roligt att få kunskap om när den är gjord med mera. Vi har också ett helt skivställ med en massa skivor, bland annat gamla wienervalser och någon Mozarttrudelut. De flesta är böjda och går inte att spela på. Vi kände att vi ville få hjälp med att kunna fixa till skivorna, säger Kristina Halvarsson som fick stå vid sidan om när de skulle värdera föremålet.

När fick ni veta att ni hade kommit med?

– De hade ringt och sagt att de skulle komma och hämta möbeln och spela in hämtningen av möbeln. Då förstod vi att vi skulle komma med, säger hon.

Varför tror ni att ni kom med?

– Det är inte så vanligt med saker som låter. De flesta saker är tavlor och smycken, förklarar Jan Halvarsson.

Hur upplevde ni själva inspelningen?

– Det är fascinerande hur mycket folk som är runt omkring och hur det är organiserat. De var otroligt proffsiga. Det var jätteintressant att få vara med, säger Kristina Halvarsson.

– Det var fantastiskt roligt se vad som hände bakom. Det var mycket ljudinspelningar för vår pryl. Först skulle de spela in ljudet från speldosan. Då fick man vara tyst. Sedan skulle de spela in ljudet för själva programdelen, berättar Jan Halvarsson.

Hur lång tid tog det att spela in?

– Det tog tre timmar att spela in det som var hemma i huset. Sedan tog det ungefär 45 minuter att spela in på plats från Sara Kulturhus. Så allt som allt tog det cirka fyra timmar. Men de spelar in mer än de visar.

Hur kändes det att titta på sig själv?

– Vi såg på det i går när det sändes och det är roligt att se hur många grimaser man gör, skrattar Kristina Halvarsson.

Hur reagerade ni när du fick veta värdet på 50 000 kronor?

– Det var med stor förvåning att den var så högt värderad, berättar Kristina

– Vi gjorde en uppskattning för några år sedan och då var den värd något liknande med sedan var den värdelös. Så värdet på den kan pendla. Den kommer aldrig att säljas eftersom det är en släktklenod, förklarar Jan Halvarsson.

Antikrundans inspelning i Skellefteå gjordes i Sara kulturhus den 31 augusti i fjol.

Polyfon

Kommer från: Tyskland

Tillverkad: I början av 1900-talet

Brukar stå på: caféer, hotell och järnvägsstationer på den tiden

Källa: Antikrundan

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!