”Hätsk” debatt om mångmiljonprojekt

Utfallet av projekten Relocate och React EU relocate väcker politiska känslor. Det blev 23 besök i talarstolen under kommunfullmäktige. ”Jag måste säga, det är en väldigt hätsk debatt”, säger kommunalrådet Lorents Burman (S).

Fyra av debattörerna: Lorents Burman (S), Daniel Ådin (S), Andreas Löwenhöök (M) och Per Boström (KD).

Fyra av debattörerna: Lorents Burman (S), Daniel Ådin (S), Andreas Löwenhöök (M) och Per Boström (KD).

Foto: Yvonne Rönngren/Frida Öhman

Skellefteå2023-03-21 17:30

I en interpellation ställer Andreas Löwenhöök (M) frågan om Relocate och React EU relocate: ”Vad har vi fått för pengarna?”

Både DN och Norran har skrivit om projekten som fått kritik från deltagare. Nu var det Skellefteås politiker som diskuterade projekten. Och det skapade engagemang.

– Projektledaren för Relocate menar att projektet ska ses som ett test och att syftet varit att titta på utmaningen i norra Sverige ur ett större perspektiv. Hon anser att man inte kan stirra sig blind på hur många som faktiskt kom i arbete. Detta trots att målsättningen varit att deltagande i Relocate ska leda till anställning och flytt till Skellefteå, säger Andreas Löwenhöök.

Interpellationen var ställd till Lorents Burman.

– Det är ett metodutvecklingsprojekt. Det är viktiga projekt för att hitta hållbara strukturer för omflyttning av arbetskraft. Det finns krångliga regler idag som gör det svårt för människor att flytta till norra Sverige. Relocate är ett projekt för personer långt ifrån arbetsmarknaden att få jobb, säger Lorents Burman.

Det blev då Andreas Löwenhöök och flera från oppositionen som riktade skarp kritik mot projekten. Från oppositionen var även Jens Wennberg (L), Per Boström (KD), Christina Soldan (L), Hans Brettschneider (MP), Håkan Andersson (C) och Markku Abrahamsson (SD) upp och beskrev sin syn på projekten.

– Jag tycker det är uppenbart att man från politiska majoritetens sida dragit upp en försvarslinje för projekten. Vi har inte råd att misslyckas med kompetensförsörjningen, man får inte skyla över det här. Det är ju ändå 70 miljoner kronor det handlar om för både metodarbete och rekrytering, säger Andreas Löwenhöök.

– Det understryks att det är metodutveckling, samtidigt är målgrupperna främst i Stockholms-, Göteborgs- och Malmöregionen. Varför ska vi lösa utanförskap i Malmö? Är det upp till Skellefteå kommun att göra det?, undrar Andreas Löwenhöök.

– Det handlar om kompetensåtgärder, sysselsättningsinsatser och integrationsarbete. Skulle vi inte gjort de insatserna i Skellefteå. Jag tycker det här känns pinsamt, säger Hans Brettschneider.

– För mig är det lite märkligt att försvara projekten. Vad gäller personer har alltså 27 heltidstjänster använts bara till Relocate, det blir 216 timmar per dag och 1 080 timmar per vecka, säger Per Boström.

– Det verkar råda delade meningar om vad projekten handlar om. Om vi köper att det handlar om metodutveckling, när blir rekryteringen enklare, vilka lagar och regler har undanröjts, frågar sig Markku Abrahamsson.

Lorents Burman underströk att 425 personer deltagit i projekten och att 44 personer flyttat till Skellefteå. Han och Daniel Ådin (S) talade för majoriteten.

– Jag försöker förstå alla vändningar i debatten. Det räknas upp mål som aldrig varit med i projekten. Vem tar ansvar för alla påhitt som kastas ut här, säger Daniel Ådin.

– Det finns hinder som projekten visar. Hemkommunen ska betala en utbildning för långtidsarbetslösa på annan ort för att de ska flytta, vilket man inte gör. Ett hinder är också att man får 2 500 för resa hit, att bo här och besöka arbetsgivare, det räcker inte, säger Lorents Burman, och fortsätter. 

– Jag vill också berätta att det den 28 mars kommer en ny grupp till Skellefteå och att en slutkonferens för projekten är den 18 april. 

Projekten

De två projekten, Relocate och React EU relocate, kostar tillsammans 70 miljoner kronor och ska ”utveckla nya metoder för kompetensförflyttning från andra regioner i Sverige till Skellefteå”. 

Projekten drivs av Skellefteå kommun, Region Västerbotten, Arbetsförmedlingen och Northvolt. 40 miljoner av kostnaden finansierar EU, kommunen 19,2 miljoner (varav 16,4 består av arbetstid), regionen 4,5 miljoner, Arbetsförmedlingen 3,9 miljoner och Northvolt 2 miljoner (arbetstid).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!