Det är DN som gjort en granskning av arbetsmarknadsprojekten Relocate och React EU Relocate. Det utifrån främst Malmö där man försökt locka arbetskraft till Skellefteå.
De två projekten kostar tillsammans 70 miljoner kronor och ska ”utveckla nya metoder för kompetensförflyttning från andra regioner i Sverige till Skellefteå”. Projekten drivs av Skellefteå kommun, Region Västerbotten, Arbetsförmedlingen och Northvolt. 40 miljoner av kostnaden finansierar EU, kommunen 19,2 miljoner (varav 16,4 består av arbetstid), regionen 4,5 miljoner, Arbetsförmedlingen 3,9 miljoner och Northvolt 2 miljoner (arbetstid).
React EU Relocate har finansierat motsvarande en heltidstjänst hos Internationella Kvinnoföreningen Malmö, IKM, för att man ska marknadsföra och locka arbetslösa kvinnor att flytta till Skellefteå.
– Ingen har fått jobb, ingen har flyttat dit, säger Tatjana Ristovski, IKM, till DN.
Men Michaela Bondeson, regionens projektledare i Relocate, håller inte riktigt med.
– I Malmö har vi inte bara jobbat med kvinnoföreningen. Det stämmer att ingen från den föreningen fått jobb i Skellefteå, men vi har fem Malmöbor som flyttat upp och jobbar här.
Projekten avslutas den 30 april och det visar sig i dagsläget att 412 personer deltagit. Av dessa har 37 fått jobb och sju påbörjat en vuxenutbildning.
– Det är en utbildning som automationsoperatör med jobbgaranti för projektdeltagare. De tre sista blir klara i juni, berättar Jim Markstedt, kommunens projektledare i Relocate.
Av de 44 så kommer 18 från Stockholmsområdet, 5 från Malmö, 1 från Göteborg och 20 från övriga Sverige, exempelvis Helsingborg, Vänersborg och Örebro.
– Vi har även en ny resa på gång, det kommer cirka tio personer upp från Stockholm och Malmö, berättar Michaela Bondeson.
Kritik framförs nu främst från Malmö att det varit oplanerat i Skellefteå för de som åkt upp. På plats i Skellefteå blev det bara en rundtur och inga träffar med arbetsgivare var inbokade.
– Det är olyckligt. Det var egentligen en planeringsresa för samarbetspartners i projektet för att de skulle få se Skellefteå. I sista stund frågade gruppen om de fick ta med sig ett antal deltagare och då var inga intervjuer inplanerade eftersom det inte var tänkt som en deltagarresa, förklarar Michaela Bondeson.
Det andra som får kritik är Arbetsförmedlingens regler, dels väldigt komplicerat att få möjligheten att åka upp, dels finansieringen av resan till Skellefteå.
– Det här är ett bra exempel på något som har synliggjorts i projektet. Nivån på ersättning vid intervjuresor täcker inte de kostnader som i dag uppstår vid intervjuer med en arbetsgivare på ort långt hemifrån, säger Helena Renström.
– Arbetsförmedlingen betalar som mest 2 500 kronor för intervjuresa med boende, det räcker inte då man ska resa så långt som från Malmö. En gemensam lärdom är också att det är många kontakter man måste ta själv för att få till resan, säger Michaela Bondeson.
Relocateprojekten kallas förutom kompetensmatchning även en satsning på metodutveckling.
– Vi har gjort mycket av det vi sa att vi skulle testa och ser i dag vilka hinder som står i vägen.
Hur känns resultatet som helhet?
– Det finns mycket med Relocate vi kan ta in i vår verksamhet, det handlar även om hur man tar hand om medflyttande och att många arbetsplatser blir alltmer engelsktalande, säger Helena Renström.
Men det rör sig om mycket pengar?
– Vi ser att det kostar pengar, men det är värdefull för samhället att folk kommer i jobb. Om vi inte använt pengarna till det här hade de använts till något liknande för samhällsutvecklingen i Skellefteå.