Norran kunde på måndagsförmiddagen berätta att det 25 år gamla mordet på Malin Lindström i Husum, Örnsköldsviks kommun, får en ny rättslig prövning.
Högsta domstolen säger ja till resning i fallet – som fått en ny vändning med hjälp av ett bortglömt blodprov. En tidigare friad man pekas återigen ut som misstänkt.
På flickans byxor hittades spermafläckar från en trolig gärningsman, men dna-mängden var så liten att dåtidens analysmetoder inte klarade av att ta fram en sökbar dna-profil. Men tekniken har gått framåt och 2020 lyckades en ny profil säkras, berättade TT under måndagen.
Först kunde den dock inte jämföras med dna från mannen då de prover som tagits på honom slängdes i samband med den friande domen, i enlighet med dåtidens regler.
Utredarna försökte då få tillstånd att återigen topsa honom, men fick nej av Högsta domstolen då det inte finns lagliga förutsättningar för detta.
Men efter att ha gått igenom hela utredningsmaterialet på nytt lyckades utredarna hitta ett bortglömt blodprov, som tagits på mannen 1997. Det visade sig matcha med dna-resterna på offrets kläder. Med anledning av detta ansökte riksåklagaren hos Högsta domstolen om resning till nackdel för den tidigare friade mannen, något som är mycket ovanligt.
”Det nya beviset ger inte något svar på frågorna om hur och när flickan har berövats livet. Däremot medför det att det finns ett mycket starkt stöd för en koppling mellan flickan och den person som tidigare frikänts”, skriver justitierådet Stefan Johansson i ett pressmeddelande.
Beviset som nu kan stärka kopplingen mellan offret och den frikända mannen innebär att de omständigheter och bevis som presenterades i hovrätten får en annan betydelse.
Högsta domstolen bedömer därför att personen sannolikt skulle ha dömts för mordet om den nya bevisningen hade funnits med vid rättegången i hovrätten.
"Och då finns det förutsättningar att pröva målet på nytt", avslutar Stefan Johansson.
Joakim Oja är chef för polisens Kalla fall-grupp inom Region Nord – Sundsvall och norrut – som arbetar med att sammanställa, kartlägga och utreda flera allvarliga våldsbrott som betecknas som ”kalla fall”.
Att komma vidare med mordet på Malin i Husum 1996 har varit ett av de mest prioriterade ”kalla fall” som gruppen arbetat med under en längre tid.
Joakim Oja säger:
– Ända sedan resultatet av nya dna-undersökningen av Malins byxor har detta ärende haft högsta prioritet hos oss på kalla fall. Sedan är det svåra, snåriga och ovanliga juridiska vägar i denna typ av ärende. Att ärendet inte bedömdes preskriberat var en stor seger, men att vi inte hade lagstöd för att topsa mannen som friades i Hovrätten slog undan benen för oss ett litet tag.
Han fortsätter:
– Vi trodde ju egentligen att frågan om kroppsbesiktning aldrig skulle vara någon fara. Det beslutet tvingade oss att leta hans dna på annat sätt och det var då hårstråna och blodprovet lokaliserades. Efter det arbetet – och att få jämförelse med DNA säkrat på Malins byxor förra sommaren – har det varit en lång väntan fram tills idag.
Din reaktion på Högsta domstolens beslut?
– Vi tänker naturligtvis på Malins föräldrar och att vi nu är ett steg närmare en dom mot den som brutalt tog livet av deras dotter.