På ett möte i slutet av januari med de berörda personerna, deras gode män, anhöriga och boendepersonal kom beskedet: Ni får inte fortsätta att jobba inom Solkraft.
Det skedde med omedelbar verkan.
– Det är inte deras fel. Vi var tvungen att meddela hur det såg ut juridiskt och att de inte får fortsätta sin sysselsättning inom Solkraft. Lagstiftningen är tydlig i det här fallet, säger Christopher Wangson.
Under 2022 startade en utredning om hela Solkraft efter att det förekommit felaktigheter inom Solkraft Öst, bland annat med försäljning av ved och grillringar till privatpersoner. Efter det tillsattes också Christopher Wangson som verksamhetschef.
– I genomlysningen av Solkraft visade det sig att det fanns 30 individer utan något beslut att de ska vara i verksamheten. Av de 30 var det 15 som helt saknade beslut. De övriga hade andra insatser beviljade där Solkraft var en del, vilket inte tillräckligt tydligt framgick i insatsbesluten.
Det är beslut via socialtjänstlagen, SOL, eller lagen om stöd och service, LSS, som ger personer ”möjlighet till meningsfull sysselsättning”.
De som drabbats har haft sysselsättning på Rosengård, Rondellen och Café Duvan.
– De som fått beskedet får komma till Solkraft för att fika och umgås, men de får inte utföra någon syssla, säger Mikael Nyström, enhetschef.
Personer som varit i kontakt med Norran känner att detta kom med väldigt kort varsel och skapat oro.
– Kritiken mot oss är att det gått så fort och det är olyckligt. Men vi försöker hitta lösningar. De berörda fick nya ansökninghandlingar då de fick informationen och vi har handläggare som kan behandla ansökningarna, säger Christopher Wangson.
Solkraft startade som ett projekt 1985 tillsammans med Regionen med syfte att bryta isolering och ensamhet. I ett senare skede då projektet var slut gick det över i kommunens regi och har utvecklats till vad det är idag. Från projektet fanns det kvar personer utan giltiga beslut.
– Vi har ingen beslutsfattare att rapportera till och den enskilde har ingen möjlighet att klaga, exempelvis till IVO, över hur vi genomför insatsen. Det är inte rättssäkert för dem eller oss.
– Vår förvaltningsjurist och JO är tydliga, vi har gjort fel. Det har resulterat i att vi gjort en Lex Sarah-anmälan på oss själva, berättar Christopher Wangson.
Totalt sysselsätter Solkraft drygt 200 personer.