Den kommunala verksamheten Solkraft Öst har sysslat med en omfattande försäljningsverksamhet. Förutom vedförsäljningen, med en omsättning på cirka tio miljoner per år, säljs snickeri- och byggjobb för drygt en miljon kronor per år.
Av vedförsäljningen går mycket till privata företag, främst utanför Västerbotten, men bland fakturorna hittar vi ett antal företag i Skellefteå, samt privatpersoner. Av snickerier och bygg tycks mycket säljas till kommunala förvaltingar och kommunala bolag. Men även här finns en privatpersoner bland kunderna. Enligt en faktura tycks en person ha fått köpa en grillring för 800 kronor, en annan person har fått köpa en utegrill för 3 200 kronor. Här finns även bänkar, med eller utan ryggstöd, som sålts till enskilda.
Att ved och snickerier går att handla för privatpersoner är inget kommunen har marknadsfört. Så frågan är vilka som har fått köpa? Hur de fått information och hur priserna har satts? Om detta säger Christopher Wangson, nuvarande verksamhetschef för Solkraft:
– Det är ledningens hållning att försäljning inte ska ske till privatpersoner.
Han säger också att försäljningen till de externa aktörer ingår i den verksamhetsöversyn som nu genomförs.
I övrigt har han svårt att redogöra för tidigare chefers hållning. Norran har inte heller lyckats nå dessa, trots upprepade försök.
I början av 2020 granskade Konkurrensverket Solkrafts vedförsäljningen efter att ett privat företag i branschen hävdade att Solkraft dumpat priserna, och därmed tog marknadsandelar från honom. Företagaren ville få prövat om försäljningen kunde utgöra osund konkurrens. Att konkurrera med det privata hör normalt sett inte till vad kommuner ska göra.
Kommunen hänvisade dock till en pargraf i Kommunallagen som säger att kommunal näringsverksamhet kan accepteras ”i syfte att ge personer med funktionshinder anställning”. Kommunen pekade också på att Solkrafts verksamhet bidrog till en integration för personer långt från arbetsmarknaden. Utredningen lades ned.
Mats Andersson är regionchef för Svenskt Näringsliv. Om Konkurrensverkets beslut att inte fortsätta granskningen säger han:
– Reglerna om konkurrensbegränsade offentlig säljverksamhet, KOS, har visat sig vara svåra att tillämpa och det finns inget självändamål att driva alla fall till domstol. I de flesta fall är frivilliga åtaganden bättre lösningar. Domstolsprocesser leder också till ännu högre kostnader för skattebetalarna.
Svenska Näringsliv ser dock risker med Solkrafts försäljningsverksamhet, samt att den tillåts utan utvärdering och kontroll av om det konkurrerar med det privata.
– Se det från företagarens perspektiv. En typisk företagare har ofta tagit stora privata risker för att bygga upp verksamheten och jobbar långt mer än heltid. Företaget bidrar med arbetstillfällen till orten och skatter som finansierar välfärden. Hur påverkas viljan att ta nästa risk och göra nästa rekrytering om kommunen samtidigt tar kunder med hjälp av skattesubventionerade priser?
Vi hittar flera fakturor till privatpersoner. Hur ser du på det?
– Detta är ett skolboksexempel på när kommunen arbetar med sådant som näringslivet kan och bör lösa helt på egen hand. Att kommunen säljer ved till underpris är ett problem i sig, men det verkliga problemet är att den sysslar med vedförsäljning överhuvudtaget.
Mats Andersson tycker att kommunen bör inventera alla sina säljverksamheter, införa en policy för hur de ska hanteras och föra en dialog med näringslivet om konkurrenssituationen.
– Det är jag övertygad om att varje skattebetalare i kommunen också vill, så att varje krona går dit den gör mest nytta.
Andreas Löwenhöök (M), oppositionsråd, reagerar på att politikerna inte fått tydlig information om Solkrafts försäljningsverksamhet. Även han pekar på vikten av tydliga riktlinjer.
– Det är tråkigt att Solkraft, som ju är en prisad och viktig verksamhet, nu solkas ned av tråkiga händelser.
– Här är ju S ansvariga för den ledningskultur som finns i verksamheten. Frågan är också hur man arbetar för att något liknande inte ska förekomma.
Löwenhöök föreslår att säljverksamhet inom Solkraft per automatik ska bedömas och prövas om den ska avknoppas som sociala företag.
Norran har sökt socialnämndens ordförande Iosif Karambotis (S) för en kommentar.