Han lurade kidnapparna: ”Jag smäller igen dörren”

Skelleftebon blev först kidnappad och tvingat att köpa mobiltelefoner och ta ut kontanter. Drygt en vecka senare försökte kidnapparna föra iväg honom igen – men han lyckades undkomma. ”Jag knuffar till den kortare killen och lyckas smälla igen dörren och låsa”, berättar brottsoffret i polisförhör.

En händelserik start på kidnappningsrättegången. Två män och en kvinna stod på onsdagen inför rätta för att ha kidnappat en Skelleftebo som tvingats ta ut kontanter samt köpa mobiltelefoner för totalt 30 000 kronor. När rättegången inleddes larmades också en polispatrull till tingsrätten.

En händelserik start på kidnappningsrättegången. Två män och en kvinna stod på onsdagen inför rätta för att ha kidnappat en Skelleftebo som tvingats ta ut kontanter samt köpa mobiltelefoner för totalt 30 000 kronor. När rättegången inleddes larmades också en polispatrull till tingsrätten.

Foto: Hans Berggren/Från förundersökningen

Skellefteå2022-05-04 20:00

Norran kunde den 20 april berätta om åtalet kring kidnappningsdramat där flera personer greps den 19 mars och häktades två dagar senare av Skellefteå tingsrätt.

Brottsoffer i Skelleftebygden har på senare år drabbats av flera rån, kidnappning, utpressning och tortyrliknande våld. Brotten kan kopplas till ett hårdare klimat bland kriminella och missbrukare där pengar och värdeföremål ofta är drivkraften.

undefined
På onsdagen inleddes kidnappningsrättegången i Skellefteå. I samband med detta kallades en polispatrull till tingsrätten efter att brottsmisstankar uppstått.

Denna gång handlar det om två män – 23 och 30 år – samt en 19-årig kvinna som står åtalade kidnappning, rån, övergrepp i rättssak den 9 mars samt försök till utpressning den 19 mars. Alla bor i Skelleftetrakten. En 38-årig man häktades inte men omfattas av vissa brottsmisstankar.

När rättegången ska inledas på tisdagen blir det händelserikt. Teknikproblem när parter ska kopplas upp via videolänk gör att förhandlingen blir kraftigt försenad, likaså uppstår misstankar om skadegörelse på en toalett samt att en besökare undersöks närmare.

En polispatrull kallas till platsen men efter utredningsåtgärder konstateras att inga brott kunde strykas eller någon misstänkt pekas ut.

undefined
Efter att polis kallats till tingsrätten i Skellefteå på onsdagsmorgonen gjorde polis och ordningsvakt bland annat en kontroll av en av domstolsbesökarnas ryggsäck.

Och knappt har rättegången inletts – åklagaren hinner gå igenom brottsmisstankarna och de fyra advokaterna ger besked om klienternas inställning till brotten – så meddelar målsägandebiträdet Håkan Kjellgren:

– Vi begär att hela förhandlingen från och med nu ska hållas bakom stängda dörrar.

Han hänvisar till flera paragrafer i rättegångsbalken med det uppenbara syftet: det finns bakomliggande uppgifter i brottsutredningen som är mycket känsliga för målsäganden och denne vill inte ha några åhörare i rättssalen. 

undefined
Bakgrunden till de allvarliga brotten är att målsäganden först haft kontakt med kvinnan som nu åtalats. Det slutade med att de tre åtalade sökte rätt på brottsoffret som under hot om våld tvingades köra till en bankomat på Anderstorp i Skellefteå och ta ut 15 000 kronor i kontanter.

Efter en kortare överläggning meddelar rättens ordförande att det blir stängda dörrar.

Men polisförhören avslöjar de dubbla skräckögonblicken för målsäganden.

Bakgrunden till de allvarliga brotten är att målsäganden först haft kontakt med kvinnan.

Det slutar med att de tre åtalade möter upp brottsoffret den 9 mars som under hot om våld tvingades köra till en bankomat på Anderstorp i Skellefteå och ta ut 15 000 kronor i kontanter.

undefined
Omgiven av kidnapparna. Brottsoffret blev dubbelt utsatt av misstänkta kidnappare och utpressare. Offret tvingades först att ta ut 15 000 kronor och sedan köpa mobiltelefoner till ett liknande värde. Övervakningsbilderna visar hur han tvingas in i Skelleftebutiken.

Därefter förs han till Elgigantens butik på söder i Skellefteå där han tvingas köpa ut tre mobiltelefoner till ett värde av 15 000 kronor.

Målsäganden vågar aldrig polisanmäla det som händer den 9 mars, men tio dagar senare utsätts han för ett utpressningsförsök i hemmet.

Han berättar i polisförhör om de skrämmande händelserna:

– De såg ju mitt konto vid det första tillfället, att jag hade mer pengar. Men jag trodde att det här var över och att det var ”småbus” som nu fått sitt och nu skulle låta mig vara. Jag övertalar mig själv att det nog är över men jag har svårt att sova de två-tre första nätterna.

Kvällen den 19 mars ringer på dörren hemma hos Skelleftebon.

undefined
Vid husrannsakningar som Skelleftepolisen gjorde hittades bland annat kvitton på de köpta mobiltelefonerna i en av de misstänktas bostad. Telefonerna köptes i samband med kidnappningen av en Skelleftebo den 9 mars.

– Jag öppnar och där står två killar med huvor eller hoodies uppdragna. Den kortare mannen sätter ena foten i dörröppningen så att det inte går att stänga.

När offret förstår att han på nytt ska utsättas för brott frågar han om kidnapparna ”inte hade fått nog”, men det hade de inte svarar en av männen:

– Men när de vänder sig om för att kolla deras bil som står dolt parkerad så knuffar jag den kortare mannen så han flyttar sin fot. Då smäller jag igen dörren och låser. 

Rättegången fortsätter under torsdagen.

Åtalade/skadeståndskraven

Under den offentliga delen av rättegången gav advokaterna Erik von Ahn, Fredrik Elveros, Gabriel Barsoum och Jan-Erik Jonasson beskedet att deras klinter förnekar kidnappning, rån, övergrepp i rättssak samt försök till utpressning.

Eftersom tingsrätten beslutade om stängda dörrar är det oklart om någon av dessa inställningar ändrades under förhören som inleddes under onsdagen.

Målsägandebiträdet Håkan Kjellgren framförde skadeståndskraven på 50 000 respektive 10 000 kronor för de två händelserna. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!