Länsstyrelsen har krävt att kommunen bekämpar tre slags växter på sin mark. Förslaget är att parkavdelningen ska göra jobbet, oavsett vilken förvaltning som äger marken. Orsaken är att man då kan samordna sig bättre, och inget område riskerar att hamna mellan stolarna. Avdelningen för park och natur anses också ha den bästa kunskapen i hur bekämpningen ska gå till.
Insatsen väntas kosta 1,8 miljoner per år, och extra pengar för 2025 söks nu hos kommunfullmäktige.
– Vi ska börja redan i år, men då klarar vi oss inom den egna budgeten, säger ordförande Sara Keisu-Lundh (S).
Bekämpningen av jätteloka och Tromsöloka ska vara så intensiv att man senast 2028 ska ha utrotat allt.
När det gäller den tredje arten, jättebalsamin, har länsstyrelsen inte begärt att man utrotar allt, eftersom det inte anses rimligt. Istället ska de små bestånden vara utrotade fram till 2028. Med litet bestånd menas de som är max 30 kvadratmeter stora. Övriga bestånd behöver bara begränsas för att inte sprida sig mer, och ska utrotas på sikt.
I sin planering har kommunen sneglat på Luleå kommun som gjort ett liknande arbete. De rekommenderar att man bekämpar jättebalsamin under slutet av juni när växten kommit upp och blivit hög. Då är den lättare att hitta i den övriga vegetationen.
Men jättebalsamin växer snabbt och därför måste man komma en gång till i slutet av augusti för att bekämpa ännu en gång. Allt för att blommorna inte ska hinna gå i frö.