Krav på kommunen: Måste bekämpa växter

Skellefteå kommun måste ta krafttag för att döda jättebalsamin på sina marker. Det har länsstyrelsen bestämt. Redan i sommar ska bekämpningen börja, men för det behöver parkavdelningen mera pengar.

Jättebalsamin togs till Sverige från västra Himalaya för att vara en trädgårdsväxt, men trivs alldeles för bra och sprider sig snabbt.

Jättebalsamin togs till Sverige från västra Himalaya för att vara en trädgårdsväxt, men trivs alldeles för bra och sprider sig snabbt.

Foto: Ylva Forslund

Skellefteå kommun2024-01-28 14:00

Kommunen har fått ett åläggande enligt miljöbalken för att bekämpa invasiva växter på sin mark. Det handlar om jättebalsamin, jätteloka och tromsölloka.

De två sistnämnda är inte så vanligt förekommande och där är länsstyrelsens bedömning att man borde kunna utrota bestånden helt till 2028.

Värre är det med jättebalsamin, som finns på betydligt fler platser. Den som flanerat längs strandpromenaden vid Anderstorp har exempelvis sett de rosa blommorna på höga stammar breda ut sig. 

I åläggandet skriver länsstyrelsen att Skellefteå kommun har varit bra på att informera medborgarna om invasiva arter. Återvinningscentralerna har också anpassats så att man lämnar växtavfall på en särskild plats, vilket sedan ska brännas (till skillnad från vanligt växtavfall som ska bli mull och därmed hamna i naturen igen).

Däremot tycker länsstyrelsen att kommunen varit dålig på att börja bekämpa växter på sin egen mark, och det är där som trycket nu ökar. 

Senast 31 mars 2024 ska det ha gjorts en handlingsplan som skickas till länsstyrelsen. Planen ska sträcka sig flera år framåt i tiden. 

undefined
Loka som hittats inom Skellefteå kommun, troligen Tromsöloka.

När det gäller jätteloka och tromsölokla ska alla bestånd bekämpas som i dag är kända. De ska vara borta senast år 2028. Om det därefter dyker upp nya plantor ska de bekämpas löpande.

När det gäller jättebalsamin ska stora bestånd (som är större än 30 kvadratmeter) börja begränsas 2024 och sedan på sikt utrotas. Små bestånd ska vara utrotade senast 2028.

– Vi ska nu börja med handlingsplanen och den kommer att beröra flera förvaltningar som ansvarar för mark, säger Marja-Leena Elfmark, verksamhetschef på park och natur.

Hon instämmer i att kommunen inte har gjort särskilt mycket bekämpning.

– Det pågår ett arbete i Boströmsbäcken och på Älvsbacka där vi försöker döda tromsölokan. Därför ligger det blå presenningar där. Men dessvärre finns det tromsöloka och jätteloka på fler platser, så det måste vi ta tag i.

undefined
Här lade Skellefteå kommun ut plast för att bekämpa Tromsöloka på älvsbrinken. Bilden togs i september 2022.

Betydligt svårare att hantera är jättebalsamin som finns på massor av platser.

– Vi känner nog inte ens till alla. De uppstår där folk dumpar trädgårdsavfall i skogar och natur, så det finns bestånd på massor av platser utanför villaområden i hela kommunen.

– Områdena med jättebalsamin är så många att de inte är möjliga att täcka med presenningar. Därför tänker vi att man ska trimma ner dem hårt innan de går i blom för att förhindra att fröerna sprids.

Det låter som ett gigantiskt projekt...

– Ja, men det är inte hopplöst, säger parkchefen, som också betonar att privata markägare måste hjälpa till, och bekämpa på sina marker. Annars skulle kommunens insatser bli verkningslösa. 

undefined
Marja-Leena Elfmark, verksamhetschef park och natur, Skellefteå kommun

Arbetet kommer dock att kräva mycket arbete och därmed pengar.

– Det ryms inte i vår vanliga budget, så det kommer att krävas extra pengar. Dessvärre brukar vi också ha svårt för att hitta säsongspersonal nu när arbetslösheten är så låg i Skellefteå. Det är ytterligare ett bekymmer, säger Marja-Leena Elfmark. 

Frågan dryftades på samhällsbyggnadsnämndens senaste möte.

– Bekämpningen kommer att vara kostsam och det måste skjutas till mera pengar. Det krävs också att förvaltningarna samarbetar, säger Sara Keisu-Lundh, ordförande i nämnden. 

Om länsstyrelsens åläggande inte följs riskerar kommunen vite, ett slags böter. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!